• Un grup de jurnaliști de la NYT, TWSJ, TWP solicită ajutorul guvernului american.
  • Afganii s-au grăbit la aeroport pentru că au auzit că vor primi 20.000 de vize.
  • Eforturile pentru refacerea Afganistanului timp de 2 decenii sunt în zadar.

Situația actuală din Kabul este descrisă diferit de anumiți jurnaliști. Există surse care vorbesc despre faptul că talibanii hărțuiesc oameni și au un comportament grotesc.

Franz J. Marty locuiește în Kabul de mai bine de 7 ani. Este jurnalist independent și a oferit pentru Aleph News mai multe detalii referitoare la evenimentele de acum din capitala Afganistanului.

„Lucrurile în aeroportul din Kabul sunt haotice. Cu toate acestea, orașul este surprinzător de calm. Nu este nicio luptă, iar eu, ca și alți oameni, am stat în mare parte înauntru. Au fost, de asemenea, niște zvonuri care spuneau că talibanii au hărțuit anumiți oameni, dar acest lucru este în mare parte neconfirmat. În majoritatea cazurilor nu au fost raportate cazuri în care talibanii au hărțuit civilii“, explică Franz J. Marty, jurnalist independent în Kabul.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Haos pe aeroportul din Kabul din cauza unui zvon

Se pare că haosul de pe aeroport a fost creat și din cauza unui zvon. Conform acestui zvon, guvernul canadian ar oferi 20.000 de vize acelor persoane care vor veni la aeroport și vor putea părăsi țara chiar atunci.

„Talibanii ne-au asigurat de câteva ori că nu vor răni jurnaliștii străini. Pentru afganii care au lucrat cu trupe străine și aliații NATO situația este, desigur, mult mai dificilă, deci sunt într-o postură mult mai ușoară decât mulți afgani. Talibanii nu au făcut, încă, declarații. Au fost făcute doar câteva, însă vagi. De cele mai multe ori reiterează că ei dețin controlul, că populația nu ar trebui să fie speriată, că le vor oferi norme de securitate și că nu vor intra în case private“, a spus Franz J. Marty, pentru Aleph News.

Pe de altă parte, un grup de jurnaliști de la New York Times, The Washington Post și The Wall Street Journal i-au trimis o scrisoare lui Biden. Aceștia îl informează că în ultimii 20 de ani, curajoși colegi afgani au contribuit constant la conținutul pentru cei trei coloși ai presei americane. Acum, acei colegi și familiile lor sunt prinși în Kabul, iar viețile lor
sunt în pericol. Ei speră ca guvernul să ajute presa și îi solicită ajutorul.

„Cred că cea mai importantă parte a discursului (al lui Joe Biden – n.r.), nu este ceea ce a spus, ci mai degrabă ce nu a spus. Apărarea deciziei sale de a părăsi Afghanistanul este de înțeles. Ceea ce nu a spus în acel discurs este felul în care s-a întâmplat. În opinia mea, nu era nevoie să grăbească lucrurile în felul acela. Așa s-au creat aceste scene haotice de la aeroport. Ar fi putut să acorde mai mult timp acestei operațiuni și să o facă într-un mod mult mai organizat, prin care s-ar fi putut preveni mult mai mult din haosul pe care îl vedem acum“, mai explică jurnalistul independent.