Vestea bună: după nouă ședințe de politică monetară în care a majorat dobânda de referință de la 1,5% la nu mai puțin de 7%, BNR a decis joi să facă o pauză, și să mențină dobânda de politică monetară pe loc.

Dacă inflația va scădea, așa cum arată ultimele date, analiștii cred că Banca Națională nu va mai crește dobânda de referință, așa că nivelul actual, de 7%, va fi dobânda maximă. Dar întrebarea este când va începe BNR să scadă dobânzile? Din păcate, mai avem de așteptat până la anul, crede Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România. Acum vestea proastă: anul trecut, România a marcat cel mai mare deficit comercial din istorie, de nu mai puțin de 34 de miliarde de euro. Enorm. Exporturile au fost de aproape 92 de miliarde de euro, în timp ce importurile au explodat, ajungând la 126 de miliarde de euro. Față de 2021, deficitul comercial a crescut cu 10 miliarde de euro.

În 2008, când am intrat peste noapte în criză, deficitul comercial ajunsese la 23 de miliarde de euro, deci mai mic decât acum. Problema este că dacă nu reducem acest deficit comercial, nu noi, ci guvernul și Banca Națională, prin măsurile pe care le pot lua, la un moment dat piețele financiare îl vor corecta într-un mod extrem de dureros. La finalul lui 2008 și începutului lui 2009, cursul valutar leu/euro a crescut în trei luni cu 30%, iar economia a scăzut în 2009 cu 7%, după ce în 2008 crescuse cu 9%. Deci într-un an, am pierdut 20% din economie. Așa că, dacă nu ne dorim să ajungem în aceeași situație, cineva trebuie să ia măsuri acum, destul de repede, pentru că de la sine nu se va corecta.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE