România  încheie 2023 cu o datorie publică, adică a statului, adică a noastră, de 728 miliarde lei, în creștere cu 17%. Guvernele Ciucă și Ciolacu au crescut datoria publică cu 116 miliarde lei, adică peste 23 miliarde euro într-un singur an.
În 2009, în plină criză financiară și economică, România s-a împrumutat de urgentă cu 20 miliarde euro  de la FMI și banca Mondială și a fost un imens scandal, Băsescu și Boc fiind inamicii publici nr.1. Acum,  când s-au adăugat la datoria publică peste 23 miliarde euro doar într-un singur an, nu s-a întâmplat nimic, toată lumea a dat de băut și a plecat în vacantă peste hotare.
În ultimii 4 ani, toate guvernele care au trecut pe la Palatul Victoria – Orban, Cîtu, Ciucă și Ciolacu, plus miniștrii lor de Finante au dublat datoria publică, că doar nu s-au împrumutat ei în nume personal.
Este adevărat că România, că aceste guverne, a avut nevoie de bani pentru a trece criza Covid, pentru a înfrunta războiul din Ucraina, pentru a depăși creșterea inflatiei și explozia preturilor la energie. Dar, din păcate, nu există un plan realist pentru a controla creșterea acestei datorii publice, iar în același ritm nu va mai trece mult și ne vom izbi de un zid.
Anul acesta, Guvenul Ciolacu și-a programat să mai adauge 100 miliarde de lei la datoria publică pentru a finanta creșterea deficitului bugetar, pe care nu poate să îl controleze și nici să îl reducă.
Problema este că datoria publică a ajuns să crească mai repede decât creșterea PIB. Anul trecut, PIB-ul a crescut cu 2,1%, iar datoria publică cu 17%.
Încă 2 ani ca anul trecut și ca acest an din punct de vedere al dezmătului bugetar și intrăm pe lista roșie a băncilor și investitorilor străini care finantează acum această creștere a datoriei publice. Să vedem dacă vor mai finanta și atunci. 

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
CE FACI IN WEEKEND LA PARIS?
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI