• Cele 4 convenții de la Geneva și Protocoalele lor Adiționale oferă protecție juridică.
  • Lista regulilor Cutumiare a fost publicată de Cambridge University Press în 2006.
  • Abrevierea CAI se referă la regulile cutumiare aplicabile în conflictele internaționale.

În timpul conflictelor militare se vorbește deseori despre obligația respectării normelor internaționale, dar puțini știu care sunt acestea. Jurnalista Lelia Munteanu prezintă nu mai puțin de 161 de așa-numite reguli cutumiare de drept internațional umanitar.

Principalele reguli pe care le-a prezentat sunt gândite în favoarea civililor care sunt cele mai afectate părți ale războiului din Israel și ele sunt următoarele:

Părţile la conflict trebuie să facă întotdeauna o diferenţiere între civili şi combatanţi. Atacurile nu pot fi îndreptate decât împotriva combatanţilor. Operaţiunile militare trebuie să fie conduse cu grija permanentă de a proteja populaţia civilă, persoanele civile şi bunurile cu caracter civil. Este interzis a se recurge la înfometarea populaţiei civile ca metodă de război.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Civilii stămutați trebuie să primească condiții satisfăcătoare

De asemenea, este interzis a se ataca, a se distrugere, a se lua sau a se scoate din uz bunurile indispensabile pentru supravieţuirea populaţiei civile și părţile la conflict trebuie să permită şi să faciliteze trecerea rapidă şi fără obstacole a ajutoarelor umanitare destinate persoanelor civile aflate în stare de nevoie, cu caracter imparţial şi oferite fără nici o diferenţiere cu caracter defavorabil, sub rezerva dreptului de control.

În caz de strămutare, trebuie luate toate măsurile posibile pentru ca persoanelor civile strămutate să le fie asigurate la sosire condiţii satisfăcătoare de cazare, igienă, salubritate, siguranţă şi alimentaţie, şi pentru ca membrii aceleiaşi familii să nu fie despărţiţi, iar persoanele strămutate au dreptul de a-şi redobândi căminul sau vechea reşedinţă, în mod voluntar şi în condiţii de siguranţă, imediat ce încetează motivele care au stat la baza strămutării lor.

Citește și: