• Expoziția „Miopie Istorică” este deschisă în perioada octombrie 2023 – ianuarie 2024.
  • Sever folosește arta pentru a-ți reaminti de o pagină puțin cunoscută: deportările din Bărăgan.
  • Sever a parcurs spațiile Bărăganului, le-a fotografiat și a intevrievat oamenii deportați.

O foaie de istorie mai puțin plăcută a trecutului nostru, ofoaie care, culmea, se află la începutul cărții, dar care de cele mai multe ori este sărită. Este vorba despre vernisajul expoziției de foto-sculpturi, realizat de Sever Petrovici-Popescu: „Miopie Istorică”.

Proiectul este mai mult o provocare pentru că în acest caz, arta contemporană își suflecă mânecile și încearcă să explice această pagină complicată și către publicul tânăr și ajungem să ne putem întrebarea „De ce nu vrem să vedem aceste întâmplări din istoria noastră?”

Sever Petrovici-Popescu: Am ajuns să le fotografiez și din aer

„Am simțit nevoia să parcurg aceste spații, să le fotografiez. Am ajuns să le fotografiez și din aer, și de la nivelul solului. Având în același timp în minte interviurile cu deportații și cu amintirile lor, am extras cumva lucrurile pe care le-am găsit comune în aceste interviuri”, a spus Sever Petrovici-Popescu.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE

Sever încearcă să umanizeze prin arta sa, introducând în viața domestică și cotidiană oameni care au trăit în condiții extrem de grele de supraviețuire.

Ioana Marinescu, curator, spune că: „Încearcă să umanizeze un subiect dur și dificil: cel al deportărilior în Câmpia Bărăgan, să vorbească despre memorie și despre prezență, despre condiții foarte vitrege de trai și să aducă în prezent o poveste mai puțin cunoscutp din trecut.”

Colaborarea între Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, și Muzeul Ororilor Comunismului în România a început anul trecut, când a fost lansată expiziția „ROMLAG 1945 – 1964″. De atunci, sunt mult mai multe proiecte în desfășurare.

Alexandru Groza, manager, spune că: „Răspunsul este unul clar: prin inedit. Expoziția lui Sever Petrovici în contextul „Miopiei Istorică” este inedită.”

Cum poți șlefui tinerele generații

Demersul este unul foarte complex și începe de la bază. Copilul are nevoie de educație, iar dacă nu vorbim cu el de mic despre orice subiect istoric, inclusiv despre comunism, atunci îl pierdem.

Cristina Adam Toma, manager Muzeul Hărților, spune că: „În tot ceea ce ține de istorie, artă, cultură, trebuie să începem educația de mici, și trebuie să începă atât din școală, cât și din muzee. Muzeele, eu cred că au rolul esențial de a educa și de aceea această expoziție este astăzi aici, tocmai pentur că dorim să-i educăm pe cei care ne calcă pragul.”

Citește și: