• Șase tineri portughezi duc 32 de state în fata Curții Europene a Drepturilor Omului.
  • Aceștia acuză autoritățile că nu și-au respectat angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris privind Clima.
  • CEDO va trebui să valideze admisibilitatea cererii.

Șase tineri portughezi duc 32 de state în fata Curții Europene a Drepturilor Omului. Aceștia acuză autoritățile că nu și-au respectat angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris privind Clima, de a limita creșterea temperaturilor sub două grade. Totodată, aceștia susțin că „inacțiunea climatică” are consecințe asupra sănătății și condițiilor lor de viață.

Reclamanții asigură că inacțiunea climatică a celor 27 de state ale Uniunii Europene, precum și a Rusiei, Turciei, Elveției, Norvegiei și Regatului Unit are consecințe asupra sănătății și condițiilor lor de viață, în special încălcarea „dreptul la viață” și a „dreptului la respectarea vieții private” consacrate în Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, scrie CNN.

Cei cinci reclamanți, cu vârste cuprinse între 11 și 24 de ani, au început procedura după ce au trăit direct incendiile care au ars zeci de mii de hectare în Portugalia, ucigând peste 100 de persoane în 2017. „Fără acțiuni urgente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră], locul în care trăiesc va deveni în curând un cuptor insuportabil”, a declarat unul dintre cei 6 tineri. „Mă doare să știu că guvernele europene ar putea face mult mai mult pentru a preveni acest lucru și aleg să nu facă”.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Ce rezultat poate avea această plângere?

Abordarea acestor șase tineri portughezi ar putea „reprezenta un pas decisiv înainte în litigiile climatice”, a spus Catherine Higham, cercetător în științe politice la London School of Economics. „Dacă reușesc, guvernele vor trebui să schimbe cursul și să reducă emisiile mai rapid pentru a demonstra că respectă decizia” Curții, ale cărei hotărâri sunt obligatorii, explică ea. Dar înainte de a se pronunța pe fond, CEDO va trebui să valideze admisibilitatea cererii. Instituția cere de obicei ca solicitanții să fi epuizat căile de atac în fața instanțelor naționale înainte de a apela la ea, ceea ce nu este cazul cu această plângere. Tinerii reclamanți au contactat-o direct, considerând că efectuarea de proceduri separate în cele 32 de țări desemnate reprezintă „o povară excesivă și disproporționată”. Este prima dată când CEDO analizează în mod special consecințele încălzirii globale.

Citește și: