• Poliția a încercat să minimalizeze rolul său în tragedie, subliniind că ușile înguste ale stadionului, care avea o capacitate excesivă, au exacerbat aglomerația.
  • Autoritățile indoneziene și Federația Indoneziană de Fotbal (PSSI) s-au confruntat cu tot mai multe întrebări și critici privind motivul pentru care poliția a tras cu gaze lacrimogene.
  • PSSI a anunțat că a format un grup de lucru comun cu FIFA în încercarea de a îmbunătăți controlul mulțimii și măsurile de siguranță.

O echipă de anchetă care se ocupă cu investigarea unei debandade mortale la fotbal în Indonezia a ajuns la concluzia că gazele lacrimogene au fost principala cauză a morții într-unul dintre cele mai grave dezastre de pe stadioane din lume, a declarat vineri ministrul securității țării.

Echipa, din care au făcut parte oficiali guvernamentali, experți în fotbal și securitate, a investigat modul în care peste 130 de persoane au murit în zdrobirea de după un meci de pe stadionul Kanjuruhan din Java de Est la 1 octombrie.

Ministrul coordonator al securității, Mahfud MD, a declarat că o echipă separată investighează în continuare toxicitatea gazului folosit, dar că, indiferent de rezultat, acesta nu poate diminua concluzia că (numărul masiv de) morți a fost cauzat în principal de gazele lacrimogene. Autoritățile indoneziene și Federația Indoneziană de Fotbal (PSSI) s-au confruntat cu tot mai multe întrebări și critici privind motivul pentru care poliția a tras cu gaze lacrimogene în interiorul stadionului, o măsură de control al mulțimii interzisă de către FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Echipa de anchetă a constatat că personalul de poliție aflat la datorie nu avea cunoștință de interzicerea gazelor lacrimogene la meciurile de fotbal. Gazele lacrimogene au fost lansate „fără discernământ”, iar ofițerii au folosit măsuri „excesive”, a declarat aceasta.

Poliția a încercat să minimalizeze rolul său în tragedie, subliniind că ușile înguste ale stadionului, care avea o capacitate excesivă, au exacerbat aglomerația.

Poliția și armata investighează zeci de ofițeri ai lor în legătură cu incidentul. Anchetatorii au concluzionat că PSSI a fost neglijentă prin ignorarea reglementărilor și au cerut demisia președintelui și a comitetului executiv.

Aceștia au adăugat că organizatorul meciului, PT Liga Indonesia Baru, a fost, de asemenea, neglijent. Mahfud a declarat că rezultatele, detaliate într-o listă de recomandări de 124 de pagini, au fost înmânate președintelui.

La începutul acestei săptămâni, PSSI a anunțat că a format un grup de lucru comun cu FIFA în încercarea de a îmbunătăți controlul mulțimii și măsurile de siguranță. Intervenția rară a organismului de conducere a sportului are loc în contextul în care Indonezia urmează să găzduiască anul viitor Cupa Mondială sub 20 de ani a FIFA.