• Un tânăr s-a aruncat astăzi de pe un bloc după trei ore de discuții cu polițiștii.
  • Sociologul Barbu Mateescu spune că încrederea românilor nu este infinită.
  • Dacă drepturile îți sunt încălcate, ia măsuri.
  • Valeriu Șuhan spune că polițiștilor le lipsește empatia.

Vorbim în continuare despre sincopele autorităților, pentru că între cazurile studentului sinucigaș de astăzi și cel al asasinului de la Onești, am mai aflat că nouă poliţişti au torturat doi bărbaţi pentru că nu purtau mască. Asta s-a întâmplat în septembrie, dar situaţia a fost ascunsă timp de şase luni. Cât mai putem crede în cei care susţin că reprezintă siguranţa şi încrederea în România? Sociologul Barbu Mateescu spune că încrederea românilor în poliţie nu este infinită.

Încep să se adune incidente, situaţii în care poliţia nu reacţionează foarte bine sau foarte eficient şi în momentul în care ele încep să atingă o masă critică, se schimbă şi percepţia. Deci este încă o cărămidă la un zid, la o construcţie negativă a imaginii poliţiei în ochii cetăţenilor”, a declarat sociologul Barbu Mateescu.

Dacă simţi că statul ţi-a încălcat drepturile, important este să acţionezi, spune avocatul Mihai Drăgan. Tăcerea nu face decât să agraveze situaţia.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Trebuie să nu trecem cu vederea şi să zicem, gata a trecut şi cu asta basta. Pentru că mâine putem fi iar victima unui abuz, sau copiii noştri pot fi victima unui abuz, părinţii noştri şi aşa mai departe. Există posibilităţi reale să ne valorificăm drepturile, adică să depunem plângeri penale, singuri chiar”, a spus avocatul Mihai Drăgan.

„Un poliţist bun este o persoană empatică”

Victor Alistar, reprezentant CSM, spune ce trebuie să faci ca să cauţi dreptatea atunci când autorităţile comit un abuz: „Vă puteţi adresa Inspectoratului Judeţean sau al Municipiului Bucureşti de Poliţie cu o plângere. Vă puteţi adresa Parchetului cu plângere penală pentru purtare abuzivă. De asemenea puteţi să daţi în judecată Poliţia Română ca instituţie”.

Valeriu Şuhan, de la Monitorul Siguranţei Cetăţeanului, are mulţi ani de experienţă în Poliţie. Acesta spune care este cea mai mare diferenţă dintre agenţii de acum şi cei din trecut: „Cel mai mult şi cel mai mult le lipseşte empatia. Un poliţist bun nu se diferenţiază de alţii doar prin pregătire profesională, prin experienţă şi aşa mai departe. Un poliţist bun este o persoană empatică”.