- Fostul şef de la Nissan şi Renault a povestit în detaliu cum a scăpat din Japonia.
- El s-a deghizat şi a fost transportat într-o cutie imensă pentru a fi scos din Japonia.
- În prezent trăieşte în Liban şi încearcă să îşi reabiliteze numele.
La ora 22:30, într-o noapte rece de decembrie, în 2019, un fost titan al industriei auto era într-o cutie la bordul unui avion, aşteptând să fugă din Japonia.
„Avionul trebuia să decoleze la ora 23:00”, îşi aduce aminte Carlos Ghosn.
„Cele 30 de minute în care am aşteptat în cutie, aşteptând să decoleze avionul, au fost probabil cele mai lungi clipe din viaţa mea”.
Pentru prima dată, fostul şef de la Nissan şi Renault a povestit în detaliu cum a scăpat, într-un interviu pentru BBC.
Ghosn povesteşte cum s-a deghizat pentru a nu fi recunoscut pe străzile din Tokyo, de ce a fost aleasă o cutie de echipament muzical pentru a ieşi din Japonia şi emoţia pe care a simţit-o când a ajuns în Libanul nativ.
Cum a început totul
Ghosn a fost arestat în noiembrie 2018, după ce Nissan l-a acuzat că a folosit în mod abuziv fondurile companiei, acuzaţie pe care el o neagă.
În acel moment, Ghosn era şeful companiei auto japoneze. De asemenea, el a fost şeful Renault şi liderul unei alianţe între cele două producătoare auto şi Mitsubishi.
Reducerea costurilor de la Nissan, iniţial controversată, s-a dovedit a fi, în cele din urmă, motivul care a salvat producătorul auto, ceea ce l-a transformat într-o persoană foarte respectată. Cu toate acestea, insistă că a fost prins la mijloc în lupta pe care Nissan o avea cu Renault, care în continuare deţine 43% din compania japoneză.
„Este ca şi cum ai fi lovit de autobuz sau când ţi s-a întâmplat ceva foarte traumatic. Singura amintire pe care o am este şocul”, a spus Ghosn despre momentul în care a fost arestat pe aeroportul din Tokyo, în urmă cu trei ani.
Ghosn a fost trimis la centrul de detenţie din Tokyo, i s-au dat haine de deţinut şi a fost închis. „Dintr-odată a trebuit să învăţ să trăiesc fără ceas, fără computer, fără telefon, fără ştiri, fără un pix”, a spus el.
Pentru mai mult de un an an, Ghosn a stat perioade lungi în custodie şi a fost în arest la domiciliu în Tokyo. Nu era clar când va avea loc un proces, se temea că va dura ani, iar Ghosn putea să primească 15 ani de închisoare dacă era condamnat, într-o ţară care are o rată a condamnării de 99,4%.
Cum a fugit din Japonia
În momentul în care era în arest la domiciliu, perioadă în care nu putea avea niciun fel de contact cu soţia lui, Ghosn a decis că trebuie să găsească un mod de scăpare.
„Planul a fost să nu-mi arăt faţa pentru a putea fi ascuns undeva. Şi singurul mod în care puteam fi ascuns era într-o cutie sau într-un bagaj în care să nu mă vadă nimeni”, a spus el.
Ideea de a folosi o cutie în care în mod normal erau instrumente muzicale a fost „cea mai logică, mai ales că erau foarte multe concerte în Japonia în acea perioadă”.
Dar cum putea cineva foarte cunoscut în Japonia să plece din casa lui din capitală către un aeroport şi să scapă?
Planul era, a spus Ghosn, să se comporte cât se poate de normal în acea zi. „Ar trebui să fie o zi normală, în care mă plimbam cu hainele mele normale, cu atitudinea mea normală şi deodată totul s-a schimbat”.
Ghosn s-a schimbat din costumul său pe care îl purta de ani buni în ceva mai normal. Blugi şi pantofi sport.
„Poţi să îţi imaginezi că am fost în locuri în care nu am fost niciodată, cumpărând haine pe care nu le-am cumpărat niciodată”.
„E şansa ta şi nu ai cum să o ratezi”
De la Tokyo, a călătorit cu un tren spre Osaka, unde era aşteptat de un avion privat. Dar prima oară îl aştepta cutia, la un hotel din apropiere.
„Când te urci în cutie, nu te gândeşti la trecut, nu te gândeşti la viitor, te gândeşti doar la momentul din prezent. Nu ţi-e frică, nu ai nicio emoţie doar gândul că asta e şansa ta şi nu ai cum să o ratezi. Dacă o ratezi, vei plăti cu viaţa ta, cu viaţa de ostatic pe viaţă în Japonia”.
De la hotel, Ghosn a fost transportat la aeroport de doi bărbaţi, care s-au dat drept muzicieni. Ghosn crede că a fost în cutie, în total, pentru o oră şi jumătate, dar i s-a părut că a durat cât un an şi jumătate.
Avionul privat a plecat la timp, Ghosn a schimbat avionul în Turcia, înainte de a ateriza în Beirut a doua zi de dimineaţă. Libanul nu are un tratat de extrădare cu Japonia, aşa că Ghosn a putut să rămână acolo.
Cu toate acestea, cei doi bărbaţi care l-au ajutat au fost prinşi şi riscă trei ani de închisoare. Iar Greg Kelly, fostul coleg al lui Ghosn de la Nissan, este în arest la domiciliu în Tokyo, fiind acuzat că l-a ajutat pe fostul său şef să treacă nevăzut.
„Îmi pare rău pentru toate persoanele care sunt victimele sistemului judiciar din Japonia”, spune Ghosn.
Povestea lui este cu de toate. El insistă că este un om căruia i s-a greşit mai mult decât a greşit el şi lucrează cu avocaţi pentru a îşi reabilita numele.
Până atunci, el rămâne a fi un peşte mare, cândva prins într-un acvariu mic, trăind în exil şi sub paza armatei în Beirut pentru viitorul apropiat.