• Președintele USR, Dan Barna, vicepremier al Guvernului României, a fost invitatul Sorinei Matei în emisiunea „OFF/ON THE RECORD”, pe Aleph News.
  • Dan Barna a vorbit despre pandemie și despre protestele anti-guvernamentale: „La proteste, jandarmii au fost prea relaxați”.
  • Dan Barna a vorbit și despre „specialiștii” restricțiilor din România: Arafat reprezintă Comitetul specialiștilor”.

Dan Barna a fost răspuns întrebărilor Sorinei Matei, acestea acoperind mai mult teme de discuție, printre care și scandalurile în care este implicat aproape zilnic ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dar și compromisul coaliției pe desființarea SIIJ, DNA, avizul CSM pe trimiterea în judecată a magistraților, decizia CCR pe motivări, Avocatul Poporului și candidatura la Președinție în 2024.

Președintele USR, Dan Barna, vicepremier al Guvernului România, declară că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, este susținut „fără ezitare” de USR PLUS.

„Îl susținem (n.r. pe Vlad Voiculescu) fără niciun fel de ezitare. Asta cu cearta este atât de marketing. Pentru că deseori sunt cu Vlad și cu Florin Cîțu la masă în Guvern, în biroul premierului sau în ședința de Guvern, ne uităm la televizor și nu poți să nu râzi când vezi ce se inventează că ai fi spus sau ai fi declarat sau care ar fi fost scopul din spate, multe dintre ele neavând nicio legătură cu realitatea. Dar bine, asta știm, că na, media de marketing așa funcționează”, a declarat Dan Barna.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Vicepremierul României consideră că Vlad Voiculescu este „un manager foarte bun” și „este normal să fie în lumina știrilor” iar ministrul Sănătății „își asumă loviturile”, „își asumă când greșește”, și-a cerut scuze „foarte franc” pentru greșeli și este ca „un tanc din frunte care primește loviturile”.

Pandemie și protestele anti-guvernamentale: „La proteste, jandarmii au fost prea relaxați”

Sorina Matei: Aș începe cumva cronologic acest interviu având în vedere că în România au existat proteste câteva zile și dumneavoastră ați făcut o serie de declarații care au fost intens mediatizate în legătura cu oamenii care au ieșit în stradă. Ați spus că avem în mod oficial un partid extremist în Parlamentul României, care și-a asumat aceste proteste. Au strigat oamenii repertoriul fascisti, ceea ce este de neacceptat au strigat asasini oamenii sunt huligani si derbedei. Mențineți această declarație?

Dan Barna: Da. Sunt două planuri ale discuției. Pe de o parte este dreptul fiecărui cetățean de a protesta. Este ceea ce și eu personal am facut și la 10 august. Când modalitatea de protest se duce într-o zonă în care nu mai suntem la un protest pașnic și democratic ci sunt proliferate mesaje de tip fascist, ce s-a strigat la casa primarului USR Plus din Timișoara, dl Fritz, au fost mesaje fasciste, clare, din dicționar. Despre Auschwitz. Nu este de acceptat. La fel sunt și declarațiile și scandările din curtea spitalelor, ori să vină niște indivizi care să le strige medicilor asasinilor, exact celor care luptă de luni de zile pentru a le salva bunicii, prietenii, rudele, acele persoane care au strigat asasini către medici sunt huligani. Nu este o chestie de opinie civică. Opinie civică înseamnă un protestul legal și corect pe care ești îndreptățit să-l faci.

Sorina Matei: Ce a fost extremist? Au fost o mână de oameni care au protestat în fața casei primarului.

Dan Barna: Ceea ce au spus este ilegal în primul rând.

Sorina Matei: „Ieși afară javră ordinară”.

Dan Barna: Ceea ce au spus este ilegal, da, dar au strigat și scandări.

Dan Barna: Dar nu despre asta vorbesc. Vorbesc despre…

Sorina Matei: Au strigat și la Cotroceni ieși afară javră ordinară. Care era elementul fascist?

Dan Barna: Timișoara nu este Auschwitz.

Sorina Matei: Ce a înțeles Guvernul român din aceste proteste? Au fost proteste în multe orașe nu doar în fața casei Domnului Fritz.

Dan Barna: Din fericire aceste proteste s-au stins repede pentru că nu sunt consistente într-un sens de mișcare socială semnificativă.

Sorina Matei: Deci în spatele protestelor este un partid sau nu?

Dan Barna: Sunt două planuri. Printre acei protestatari erau și oameni care au fost afectați într-adevar în mod dramatic de această pandemie. Și-au pierdut locurile de muncă sau companiile unde lucrează sunt închise. Deci sunt și oameni afectați care au protestat pașnic. Sunt alții cei din zona asta de extremă, din zona de huliganism care au aruncat cu pietre în jandarmi. Am văzut jandarm rănit.

Sorina Matei: La 10 august au aruncat cu pietre în jandarmi și încercau să intre în guvernul României și USR susținea aceste proteste.

Dan Barna: USR susținea protestele pașnice.

Sorina Matei: Ați fost și dumneavoastră în piață.

Dan Barna: Întrebarea firească este ce faci cu astfel de persoane. Cei care sunt violenți și agresivi trebuie pur și simplu extrași de către forțele de ordine din mulțimea care are dreptul să protesteze. Nici o toleranță pentru cei care duc protestul la o zonă extrem. Iar faptul că un partid politic din Parlamentul României și-a asumat aceste proteste și am aflat că de fapt este periculos să stâm în casă și că ne îmbolnăvim în casă, nu îmi spuneți că aceasta este părerea omului.

Sorina Matei: Da, este părerea omului.

Dan Barna: Când momentul în care inciți la nerespectarea legii, la a nu respecta restricțiile, la a nu purta mască.

Sorina Matei: Sunt oameni care nu sunt de acord cu deciziile Guvernului și au dreptul lor.

Dan Barna: Nu contează asta. Dar când un partid se urcă pe acest val și își asumă aceste mesaje dintr-o zonă extremă este un partid extremist.

Sorina Matei: Înțeleg că USR a fost extremist la 10 august. Domnule Barna, erau oamenii din Partidul dumneavoastră care se aruncau în fața mașinilor la Izvor. Dar sunt imagini, domnule Barna.

Dan Barna: Asta cu aruncatul în fața masinii, nu știu despre ce vorbiți. Eram într-o manifestare civilizată, nu a existat violență.

Sorina Matei: Nu a existat violență la 10 august?

Dan Barna: La 10 am fost printre victime. Eu am luat 5 doze de gaz, cu ochii plini de lacrimi de la gazul încasat de la jandarmi. Da, a fost un abuz al statului acolo.

Sorina Matei: Care era abuzul statului la 10 august?

Dan Barna: Atacul Jandarmilor împotriva cetățenilor care au protestat.

Sorina Matei: Jandarmi care au reacționat pentru că manifestanții voiau să intre în guvernul României. Nu vă aduceți aminte? Și erau domnii de la USR Constanța.

Dan Barna: Atacul Jandarmilor împotriva cetățenilor pașnici care erau în piață nu avea nicio legatură cu atacul guvernului.

Sorina Matei: A fost mai târziu pentru că oamenii au reacționat. Nu ați văzut imaginile când se arunca cu diverse lucruri din jandarmi?

Dan Barna: Există un membru USR care a dat cu bolovani? Exista un USR ist care a luat bataie de la jandarmi. Jandarmii l-au bătut pe un coleg de al meu. Asta e realitatea 10 august.

Sorina Matei: Acum jandarmii sunt buni ca va apara

Dan Barna: În aceste zile nu au fost agresivi și nu cred că sunt imagini cu jandarmii agresivi. Acesta este un reproș, cred că au fost prea relaxați față de anumite manifestări.

Sorina Matei: Au fost și incidente.

Dan Barna: Jandarmii trebuie să respecte legea și suntem în regulă. Și protestatarii trebuie să respecte legea.

Sorina Matei: Și când manifestanții sunt susținuți USR?

Dan Barna: Nu este niciun fel de dubiu. Nu zic că sunt proteste bune și proteste rele. Este dreptul fiecăruia să susțină ce crede.

Despre „specialiștii” restricțiilor: „Arafat reprezintă Comitetul specialiștilor”

Sorina Matei: Deci când relaxați măsurile de restricție?

Dan Barna: Vom vedea. Este un obiectiv ca începând din iunie să reușim să relaxăm în mare parte dintre aceste măsuri însă am văzut și declarația premierului. Foarte clară. Că practic vom lua măsurile în ordinea inversă în funcție de momentul în care se stabilizează răspândirea pandemiei.

Sorina Matei: De ce trebuie să intre oamenii în casă la 20:00 seara, vineri, sâmbătă și duminică ?

Dan Barna: Logica acelei măsuri prezentă și luată în multe state europene, nu este o invenție a României, ține de reducerea timpului de interacțiune în societate.

Sorina Matei: Ce studii ați avut pe mobilitatea din România? Pentru că am văzut exemple de la domnul Arafat, Franța, Andreea Moldovan, Elveția. Noi nu suntem Elveția și nici Franța. V-aș întreba în baza a ce studii de mobilitate?

Dan Barna: Comparația cu Franța nu este mare diferență dacă vorbim despre aglomerări urbane. Paris, București. Paris este de câteva ori mai mare, dar în rest, ca tip de societate, nu este mare diferență. E un stat European mare.

Sorina Matei: Credeți că românul are aceleași obiceiuri de consum ca francezul sau elvețianul înainte de pandemie?

Dan Barna: Pandemia nu este ușoară pentru nimeni. Nu zic că e vreo bucurie pentru cineva.

Sorina Matei: Întrebarea era ce studii științifice ați avut?

Dan Barna: Studiile vin din analizele pe care specialiștii profesioniști în domeniul epidemiologiei ni le prezintă și care ne spun că o reducere a perioadei de interacțiune cu niște ore are un impact la răspândire, impact care ar putea, pe cifrele pe care le are România acum, ar putea să amelioreze situația. Nu a fost o decizie politică, a fost o decizie bazată pe niște asumții științifice în care am avut încredere pentru că sunt oameni care au această meserie și această experiență.

Sorina Matei: Cine sunt specialiștii? În afară de domnul Arafat?

Dan Barna: Domnul Arafat este reprezentantul lor.

Sorina Matei: Mă uitam aseară. Sunt mai mulți oameni politici care încearcă să afle, și presa, cine sunt specialiștii care iau aceste decizii? Cu nume și prenume. Presupun că sunt niște oameni. Cine?

Dan Barna: Sunt medici din zona de epidemiologie. Medici din zona INSP. Persoane care lucrează în acest domeniu.

Sorina Matei: Aveți vreun nume?

Dan Barna: O persoană care comunică aceste decizii, care este reprezentat prin domnul Arafat. Nu o să merg mai departe pe această linie. Acestea sunt deciziile pe care le-am asumat în Guvern.

Când pleacă Vlad Voiculescu?

Sorina Matei: Domnule Barna, când îl schimbați pe domnul Voiculescu?

Dan Barna: De ce să îl schimbăm?

Sorina Matei: Pentru că, uitați, vă citesc o declarație a dânsului în legătură cu înmormântările: Hotnews: Vlad Voiculescu își cere scuze pentru că a insistat că morții de covid sunt puși în sicriu dezbrăcați și în saci de plastic. Ce scrie de fapt în ordinul de Ministru. Sunt o serie evenimente care îl implică aproape zilnic pe domnul Voiculescu.

Considerați că domnul Voiculescu face bine ce face la Ministerul Sănătății?

Dan Barna: Categoric, da. Să le luăm pe rând. Publicarea datelor. Domnul Voiculescu și-a asumat și este unul dintre obiectivele foarte ferme ale USR Plus în această guvernare, și-a asumat transparentizarea informațiilor și datelor de care statul dispune, inclusiv în domeniul sănătății. Cea mai mare temă sau tema actuală a României în acest moment este lupta cu pandemia. Acesta este subiectul zero a știrilor în fiecare zi pentru că este normal să fie așa. Subiectul care ne afectează pe toți. Deci prima luptă o duce Ministerul Sănătății. Este normal ca Vlad Voiculescu, ministrul sănătății să fie în fiecare zi în lumina știrilor pentru că este vârful de lance al războiului pe care statul român și statele europene îl duc cu această pandemie. Deci din această perspectivă nu e niciun fel de problemă.

A transparentiza datele este un lucru foarte bun și firesc. Claudiu Năsui a transparentizat datele de la ministerul economiei. Vlad își cere scuze, adică este un om care își asumă atunci când greșește. Ceee ce sunnt puțini și de acest soi în politic. A zis ,,am insistat pe o informație inexactă. Nu aveam dreptate.” Câți politicieni au verticalitatea ca atunci când greșesc și dumneavoastră, presa, tocmai asta faceți, le arătați politicienilor când greșesc pe bună dreptate, câți spun am greșit sau a fost o informație greșită.

Sorina Matei: S-a certat cu jurnaliștii.

Dan Barna: Asta spun.

Sorina Matei: Vi se pare normal ca un ministru al Sănătății, de un an în pandemie, să nu știe ce scrie într-un ordin al Ministerului Sănătății? Pe un subiect sensibil și delicat.

Dan Barna: Este un subiect foarte sensibil și este un subiect care are o reglementare foarte complexă. Nu este o situație banală, modalitatea prin care persoanele decedate ajung în procesul de înmormântare este una mai complexă în cazul epidemiilor. Dacă există un risc ca persoana decedată să fie în continuare în riscul de a răspândi această boală. Atunci este o reglementare legală destul de complexă. Vlad a admis foarte franc: Nu știam toate detaliile din ordinul respectiv.

Sorina Matei: S-a contrazis cu jurnaliștii.

Dan Barna: Să vedem despre ce a fost vorba. A admis, și-a cerut scuze.

Sorina Matei: Are 23 de consilieri.

Dan Barna: Dar întrebarea a primit-o el. Sunt convins că din cei 23  consilieri, 7-8 știau detaliile ordinului respectiv. Dar dacă nu a apucat Vlad să știe și el pe de rost sau tot conținutul omul a recunoscut foarte franc că avea o altă reprezentare a situației. Lucrurile merg mai departe. Știu că fiind în prima luptă întotdeauna într-un război omul din frunte sau tancul din fruntea bătăliei primește cele mai multe lovituri. Vlad și le asumă și este foarte vertical și ferm.

Sorina Matei: Deci USR, mă rog, alianța dumneavoastră, își menține susținerea pentru Vlad Voiculescu.

Dan Barna: Categoric.

Sorina Matei: Am văzut și reprezentanți ai PNL care sunt deranjați.

Dan Barna: Declarații politice este firesc să existe. Chiar dacă este un exercițiu de comunicare care se dezvoltă de la o zi la alta.

Sorina Matei: De ce l-ați pus Ministru al Sănătății?

Dan Barna: Este un om cu experiență.

Sorina Matei: Experiență în ce?

Dan Barna: Având experiență în sănătate era ciudat să îl propunem la energie.

Sorina Matei: Mă refer că nu are studii în domeniul sănătății.

Dan Barna: Vlad Voiculescu este un om care are.

Sorina Matei: Are o apetență.

Dan Barna: O să port diploma lui în buzunar să o scot de fiecare dată, că am văzut o știre falsă că nu ar fi avut studii superioare.

Sorina Matei: Eu vorbesc despre specializare. În fiecare zi își pune diploma, și-o agață pe Facebook.

Dan Barna: Cam așa este. Când sunt atacuri care nu au legătură cu realitatea este bine să raspunzi cu variante cât mai inedite ca să arăți că știrea nu este reală. Este un manager foarte bun pentru că niciun alt minister nu este atât de în prima linie cum este Ministerul Sănătății. Și de asta da, îl susținem fără niciun fel de ezitare.

Sorina Matei: Indiferent dacă se mai cearta cu domnul Cîțu, cu PNL.

Dan Barna: Asta cu cearta este atât de de marketing pentru că deseori.

Sorina Matei: Adica vă iubiți în coaliție.

Dan Barna: Deseori sunt cu Vlad și cu Florin Cîțu la masa, în govern, în biroul premierului

Sorina Matei: Și vă uitați la televizor.

Dan Barna: Ne uităm la televizor și nu poți să nu râzi când vezi ce se inventează că ai fi spus sau care a fost scopul din spate. Multe dintre ele nu au nici o legătura cu realitatea. Da, asta știm. Media de marketing așa funcționează, dar ideea că este ceartă în guvern o resping și este falsă. Și unde au fost puncte de vedere diferite.

Legea sau ranga? „În casele Cosa Nostra s-a folosit ranga sau berbecul. Nu se folosește un sul de hârtie prin gaura cheii. Ușile cu lacăt nu se deschid cu scobitori”

Sorina Matei: Domnul Drula, ,,un cartel se destructurează cu ranga”. Sunteți de acord cu această formulare?

Dan Barna: În contextul în care a formulat acest lucru, da, categoric. Avem o situație, cred că puține state pretins civilizate se întâmplă să ai o situație cum era la metrou, cum este la Metrorex.

Sorina Matei: De 27 de ani.

Dan Barna: Cu un contract expirat în 2018 și timp de trei ani toate veniturile din acele spații comerciale unele mai degradate, altele mai pricopsite, să le încaseze pe nume personal niște oameni dintr-un un cartel sindical.

Sorina Matei: Este un sindicat .

Dan Barna: Este Sindicatul, dar ați prezentat dumneavoastră presa semnificativ interesele domnului Radoi și ce se întâmplă cu acele resurse. Nu spun nimic nou sau au vreo taină. Faptul că în sfârșit cine și-a asumat să desființeze acel spațiu și să ne întoarcem la o normalitate în care beneficiar trebuie să fie statul prin concesionarul său, compania națională, Metrorex.

Sorina Matei: Și cetățeanul. Eu mă refeream doar la acest stil care cumva este amprenta USR.

Dan Barna: Ieri era: Am venit să dărâmăm să intram în legalitate dar nu are nimeni cine să deschidă ușa. Nu se poate.

Sorina Matei: Puteți să deschideți ușa sau să folosiți ranga.

Dan Barna: Dacă ușa este încuiată cu lacătul nu ai cum.

Sorina Matei: Există poliție, forțe de ordine.

Dan Barna: Erau acolo. Acțiunea a fost legală cu documentele. Știți de ce s-a întâmplat asta? Pentru că toți oamenii aceia de ADP, de la Metrorex erau terifiați de oamenii domnului Rădoi care făceau semne de genul acesta, dacă vă atingeți de chioșc.

Sorina Matei: Deja a devenit un meci Drulă..

Dan Barna: E statul român care  impune legalitate.

Sorina Matei: Cu ranga.

Dan Barna: În general o ușă nu se deschide cu o scobitoare. De obicei se folosesc unelte . Ranga este o unealtă.

Sorina Matei: FBI când a distrus Cosa nostra a folosit legea RICO, nu ranga,.

Dan Barna: Eu sunt gata să fac pariu cu dumneavoastră că intrările în casele respective ale Cosa Nostra s-au făcut cu ranga sau cu berbecele.

Sorina Matei: Eu zic să vă mai documentați.

Dan Barna: Să nu confundăm.

Sorina Matei: Au folosit o lege.

Dan Barna: O lege deschide ușa încuiată?

Sorina Matei: Au reușit să probeze acești lider de cartel.

Dan Barna: Toată lumea este de acord că nu mai există nici un contract acolo din 2018.

Sorina Matei: Da. Eu vorbesc de formulare. Sunteți de acord și cu formularea ca un cartel se destructurează cu legea?

Dan Barna: Categoric Da. Drulă nu a spus numai cu ranga. A spus cu ranga. Asta înseamnă libertate de instrumente alternative necesare pentru a ajunge la același rezultat, de a aduce legalitatea într-un spațiu public.

„Succesele” Poliției Române. „În Poliție este nevoie de o reformă foarte fermă și foarte dură. Cel mai greu de abordat este nepotismul”

Sorina Matei: Vă place cum funcționează Poliția Română?

Dan Barna: Dacă ne uităm după eșecul de la Onești, nu.

Sorina Matei: Sau secția 16.

Dan Barna: Sau secția 16 nu mai spun. Este clar că sunt zone, și nu puține, unde este nevoie de o reformă foarte fermă și foarte dură. Acesta este un alt domeniu în care sunt așteptări mari din societate să se vadă un progres.

Componenta cea mai dificil de abordat este nepotismul în sens propriu. Faptul că mai multe instituții ai structură ierarhică, structură de funcții împănată cu componente, unchi, rude, nepoți, cumnați, veri, face ca acea instituție să nu mai fie funcțională. Pentru că decizionalul și asumarea și responsabilitatea nu mai există.

Sorina Matei: De ce nu îi dați afara? Dumneavoastră sunteți statul acum

Dan Barna: Legea nu permite să dai afara un funcționar public. În momentul în care am creat cadrul normativ.

Sorina Matei: Cadrul normativ este făcut de politicieni.

Dan Barna: Și este una dintre dezbaterile pe care le avem în coaliție în acest moment. Legată fix de posibilitatea aceasta cum faci cu funcționarii publici care nu mai sunt performanți, care în mod clar au avut activitate sub mediocră și totuși dacă îi dai afară după un an sau doi câștigă, se întorc înapoi, le plătești salariile din urmă și este un continuu carambol de fake reformă.

Sorina Matei: Cum măsurați dumneavoastră în Guvern performanța unui funcționar public? Niște criterii obiective.

Dan Barna: Vrem să impunem și astfel de norme la stat dar asta nu este ușor. Să nu vă imaginați că dacă sunt într-o coaliție toată lumea aplaudă și hai să facem reforma.

Sorina Matei: Cine nu aplaudă?

Dan Barna: Coaliția aceasta, cei mai dinamici și cu chef de reformă USR Plus.

Sorina Matei: Și domnul Cîțu nu are chef de reformă.

Dan Barna: Are, dar fiecare pas înainte pe care îl facem este de fapt rezultanta interesul lor și așteptărilor UDMR cu interesele și așteptările PNL și interese și așteptări USR Plus. Rezultă o rezultantă mai puțin energică decât ne-am dori-o noi.

Candidatura la președinție 2024. „În campania la Președinție din 2019 poate că trebuia să fiu mai ofensiv. Acea „construcție media” a fost speculată mult. Sper să nu rămână un zurgălău și în 2024”

Sorina Matei: Candidați la președinție?

Dan Barna: Asta este o decizie pe care o voi lua mai încolo.

Sorina Matei: Pentru că au zis că intenționați să candidați la președinție.

Dan Barna: Este una dintre opțiunile politice ale USR plus. Sunt câteva opșiuni, împreună cu colegii vom decide. Acum marea provocare este ca acest Guvern să performeze.

Sorina Matei: În 2024 vor fi alegeri prezidentiale, parlamentare și locale.

Dan Barna: Va fi un an foarte electoral. Până atunci trebuie să trecem de pandemie și să repornim economia și după aia discutăm și despre perspectivele anului 2024.

Sorina Matei: Apropo, că ați mai candidat o dată la președinție. Ați învățat ceva din candidatura la președinție? A fost o luptă strânsă pe dreapta.

Dan Barna: Am învățat foarte multe. O metaforă foarte bună. Este important să fii bine pregătit, poate puțin mai ofensiv. Acea construcție ca să vorbesc despre media, acea construcție care a fost speculată foarte mult.

Sorina Matei: De unde credeți că a venit? Acum presupun că puteți trage niște concluzii.

Dan Barna: Păi este un demers legitim al media de a verifica trecutul profesional al unui candidat și de acolo lucrurile au evoluat într-o formulă foarte interesantă, dar asta ține exact de lucruri pe care le înveți într-o campanie electorală, ca să îmi reproșez lucrurile care depindeau de mine. Că ce n-a depins de mine e retorică și asta știe fiecare. Probabil că trebuia să fiu mult mai ofensiv în raspunsul la acele acuzații, care s- au dovedit false dar nu a contat pentru că…

Sorina Matei: Nu s-au dovedit false. S-a închis problema cu DLAF?

Dan Barna: Nu știu. Sper să se închidă cât mai repede. Speranța mea este să nu rămână așa ca un zurgălău și în 2024 pentru că a fost de fapt o verificare administrativă, că asta este, care a consumat foarte multă energie în media dar a cărei conținut este aproape inexistent. Discutăm despre niște lucruri în urma cărora s-a concluzionat că nu este nimic în neregulă.

Garanții sau nu pentru judecători? „Formula la care s-a ajuns pe desființarea SIIJ este de compromis. Ca să elimini o cangrenă nu te cerți pe culoarea protezei. Nu transformăm CSM în instanță de judecată”

Sorina Matei: 75 de judecători ICCJ au fost supravegheați. 7 Curți de Apel, majoritatea judecătorilor de la Curțile de Apel. Știu cazul unui judecător din Timișoara, care a avut măsuri de supraveghere 12 ani, pe dosar ținut in rem și uneori clasat. Ok, desființați SIIJ, dar considerați, ca partid, că trebuie să existe o garanție pentru judecători împotriva abuzurilor? Având în vedere că judecătorii înfăptuiesc actul de justiție și nu procurorii.

Dan Barna: Drumul este foarte lung. Nu am susținut că prin desființarea SIIJ am făcut reformă în justiție și lucrurile sunt ceas. Aceste trei legi ale justitiei sunt încă un pas în direcția aceea. România nu întâmplător a avut mecanismul MCV, că au fost niște probleme reale.

Procesul de a găsi acest echilibru funcțional este foarte complicat. Că sunt mecanisme, că le numim garanții, ca extraordinare de apel la o decizie, asta este subiectul discuției care se întâmplă și acum și care se va întâmpla de acum Luncii ani de zile în România.

Dar hai să facem niște pași către o normalitate la care sper să ajungem în ceva timp. Nu mă aștept în șase luni să fie o justiție perfectă și nici nu cred că este undeva în lume justiție perfectă. Mecanismul de fond, trebuie să evităm să inventăm apa caldă. Găselnița asta cu SIIJ s-a dovedit un eșec. Desființarea este recunoașterea faptului că nu a fost o soluție pentru problemele din România.

Sorina Matei: Le oferiți garanții judecătorilor?

Dan Barna: În acest moment, așa cum arată legea, desființarea SIIJ urma acordului din coaliție, acord de care nu sunt încântat, dar care este compromisul posibil pentru desființat SIIJ. Avem acest aviz al CSM înainte de trimiterea în judecată. Aici suntem în acest moment. Vom vedea și discuțiile din parlament.

Colegul meu Stelian a fost foarte deschis. În avizul negativ s-a spus: Dacă ar fi fost un aviz de înainte de trimiterea în judecată ar fi dat aviz pozitiv.

Sorina Matei: Nu este logic. Important este să protejezi judecătorul. Logic este să îi dai, dacă vreți, aviz la începerea urmăririi penale, ca omul acela să nu stea în anchetă hăituit nu știu cât timp și nu este logic să dai la trimiterea în judecată.

Dan Barna: În momentul în care dai aviz la început de tot, de fapt atunci pui o super imunitate în sensul că nimeni nu se atinge de tine. Ideea este să se poată verifica dacă există sau nu elemente, dar înainte de trimiterea în judecată să mai fie cineva convins de aparenta pentru că dosarul acela să ajungă în instanță fără să fie prejudecat cazul.

Sorina Matei: Vă dau exemple care reflectă realitatea.

Dan Barna: 500 proiecte normative în care avizele au mers ceas și ați menționat trei sau patru în care nu a functionat. La fel este și în instanță.

Sorina Matei: Avizele secției de procurori.

Dan Barna: Sunt folosite ca o generalizare ca nu funcționeaza. Nu este chiar așa.

Sorina Matei: Aviz pozitiv de la secția de procurori, vorbim despre procurori de exemplu, pentru arestarea Alinei Bica. Achitare pe fond. Deci s-a dat aviz pozitiv pe achitare.

Dan Barna: Este o dovadă de normalitate, de funcționare a instanței, a sistemului. Ideea este că dacă nu este un abuz grotesc sau ceva aberant.

Sorina Matei: Ce filtru este CSM, secția de procurori, dumnezeii Justiției, de la CSM spun mergi cu Popescu la arestare pentru că noi credem că sunt probe suficiente și Popescu este achitat definitiv în probe.

Dan Barna: Ideea nu este să se transforme CSM în instanță de judecată.

Sorina Matei: Pai asta faceți.

Dan Barna: Dacă te judecă CSM, este un aviz de aparență juridică. E ca la ordonanța prezidențială dacă pot să spun așa. În care cum spunea regretatul profesorul Ciobanu, judecătorul trebuie să pipăie fondul.

Așa trebuie să facă și CSM. Să vadă dacă sunt elemente credibile ca dosarul să ajungă la judecător. Dacă merge și judecătorul achita, foarte bine, înseamnă că aceasta este decizia instanței. Acesta este compromisul pe care l-am putut găsi în coaliție.

Sorina Matei: Deci rămâneți cu această trimitere în judecată, aviz pe trimitere în judecată.

Dan Barna: Aici suntem acum.

Condamnări cu motivări. „Decizia pe motivări este din înțelepciunea CCR

Dan Barna: Din înțelepciunea CCR. Deja discută colegii la Ministerul Justitiei. O să vedem cum vor arăta de fapt prevederile tranzitorii pentru această situație pentru că într-adevăr se schimbă o paradigmă. Până acum aveai o decizie și apoi era o motivare care venea într-un timp.

Sorina Matei: Vreo doi ani.

Dan Barna: Venea și într-o săptămână, depinde de dosar și de cauze.

Sorina Matei: La unii au venit după ce au ieșit din pușcărie.

Dan Barna: Eu sunt împotriva acestor generalizări de conveniență. Dacă privești un pic așa sistemic, nu sunt toate motivările la doi ani.

Sorina Matei: Dacă priviți sistemic, în statele europene atunci când bagi un om în pușcărie trebuie să îi spui și de ce. Inclusiv la arestări preventive.

Dan Barna: Nu am apărat o motivare care vine după doi ani.

Sorina Matei: Și dacă vă uitați pe soviet așa, veți vedea că noi suntem mai spre soviet.

Dan Barna: Eu sunt un om care a urmărit Memorialul Durerii în toată studenția și liceul.

Sorina Matei: Deci este bună decizia CCR?

Dan Barna: Este o decizie care stabilește un nou cadru de funcționare al Justiției în România. Va trebui să adaptăm sistemul și modalitatea de funcționare în săptămânile și lunile următoare astfel încât această decizie să fie respectată. Aici suntem. În rest speculații se pot face, că e mai bine, că e mai rău.

Sorina Matei: Am înțeles. Nici nu aveți cum să nu o respectați că este obligatorie și definitivă.

Dan Barna: Practic, o să vedem care sunt consecințele aceste exerciții pentru dosarele pe rol. Pentru cele care nu sunt pe rol vom avea niște decizii care vor mai trena, chiar dacă instanța rămăsese în pronunțare. Acum o să rămână probabil în pronunțare mai mult până scrie și motivarea.

Sorina Matei: Sunt 400 de decizii numai la ICCJ care nu sunt motivate, oameni sunt în pușcărie și nu au habar de ce.

Dan Barna: Asta va pune o presiune suplimentară poate benefică, pe organizarea de concursuri și aducerea de persoane în sistem pentru că în realitate, dincolo de un caz sau altul cu istoria lui, în realitate vorbim despre instanțe de judecători cu o încărcare uriașă raportat la capacitatea umană de a scrie pe bune o motivare.

Sorina Matei: Credeți că un om arestat trebuie să știe de ce a fost arestat?

Dan Barna: Categoric. Aici nu este nimic de discutat.

Sorina Matei: După decizia Curții până la motivare, v-ati consultat cu domnul Ion? Cu domnul Cîțu? Pentru că necesită o soluție legislativă. Este nevoie de o soluție legislativă prin guvern sau parlamentar.

Dan Barna: Este o discuție în desfășurare.

Sorina Matei: Și o luați prin Parlament sau prin Guvern?

Dan Barna: Dacă avem o discuție în desfășurare vom decide varianta care beneficiază de celeritate maximă pentru a nu intra într-un blocaj în care să rămână toată lumea fără răspuns și persoanele aflate în proces, cele mai afectate, civile sau penale, să fie în situația să le fie afectate drepturile în mod suplimentar.

CCR și Avocatul Poporului. „Identificarea persoanei care va fi Avocatul Poporului este în vârful agendei. Avem câteva persoane în gând. Este consens în coaliție să nu fie de la USR – Plus, PNL sau UDMR”

Sorina Matei: Ce părere aveți despre CCR? Sunt pesediști, ciuma roșie?

Dan Barna: Este o instituție de o inconsecvență îngrijorătoare. Eu nu voi judeca o decizie sau alta. Sunt unele cu care am fost de acord și altele cu care nu. Este normal într-o societate dar faptul că sunt decizii care se băteau cap în cap între ele ca decizii ale instituției respective.

Sorina Matei: Ce se bătea cap în cap?

Dan Barna: Decizie care acum cinci ani era într-un fel după care este în alt fel. În general în statele cu o justiție mai echilibrată.

Sorina Matei: Și cu o democrație mai avansată.

Dan Barna: Se merge cumva, Curtea, cutuma sau jurisprudența Curții este în această direcție. Când vezi decizii care sunt în altă direcție total față de decizia anterioară, este firesc să.. Nu o să deschid spețe punctuale din nou, evit să abordez un subiect sau altul.

Sorina Matei: Decizia 51 de rupere a binomului a fost bună sau nu?

Dan Barna: Au fost decizii contradictorii cu decizia anterioară și mă opresc aici.

Sorina Matei: V-am întrebat. CCR și a făcut o jurisprudență pe interferența serviciilor secrete în cercetarea penală. Au spus nu. Este o decizie europeană?

Dan Barna: Cât timp iar rămâne consecventă și foarte clar serviciile de informații au un rol într-o societate distinct de rolul de administrare a justiției.

Sorina Matei: Și de cercetare penală.

Dan Barna: Categoric. Deci în momentul în care lucrurile sunt separate și fiecare instituție si decizia respectă legea de organizare și obiectivele permise de lege, lucrurile sunt foarte clare.

Sorina Matei: Deci votați în Senat modificarea legii 51 sau nu? Din câte spuneți înțeleg că nu.

Dan Barna: Cât timp lucrurile sunt separate și este foarte clar cine, ce atribuții are și acest lucru este foarte clar în mod public pentru toți cei care exercită justiția statului sau autoritatea statului, lucrurile sunt foarte clare.

Sorina Matei: M-ați aburit, nu răspundeți la întrebare. Avocatul Poporului.

Dan Barna: Aici în coaliție există un consens să spun așa. 

Sorina Matei: Surpriză.

Dan Barna: Nu este nici o surpriză. În linia de a găsi o persoană care să nu fie USR Plus PNL.

Sorina Matei: Dar de ce îl schimbați?

Dan Barna: Să fie o persoană care să aibă integritatea morală și profesională de care România are mare nevoie pentru că această instituție Chiar are nevoie să fie recredibilizată. Nu trebuie să fie de la un partid sau altul. Trebuie să fie o persoană care să aibă acceptarea și recunoașterea societății, nu ca o plată pentru un serviciu anterior sau suport anterior ci pur și simplu eu am foarte mare încredere că în societatea noastră există și profesioniști în domeniul dreptului și libertăților care nu sunt sub o suspiciune de partizanat politic. Un astfel de avocat al poporului este necesar în acest moment.

Sorina Matei: Dar știți cum se poate schimba Avocatul Poporului?

Dan Barna: Prin Parlament. Sau care este sensul întrebării?

Sorina Matei: Legea de organizare de funcționare a avocatului Poporului stabileste clar, da, prin Parlament, în anumite condiții. Să încalce legile țării sau Constituția. Adică luați dumneavoastră, dați un vot politic așa cum s-a mai dat. Vă aduceți aminte la suspendarea din 2012, atunci chiar PDL și USL, vă aduceți aminte, acuzau schimbarea avocatului Poporului prin vot politic și neconstituțional. Acum dumneavoastră, ma refer la colegii dumneavoastră de la guvernare PNL, fostul PDL, spune că, adică face exact ceea ce a acuzat atunci, la suspendare a fostului președinte. Avocatul Poporului poate fi schimbat prin vot politic doar dacă încalcă legile, asta îți spune într-o lege.

Dan Barna: Poate fi schimbat în cadrul unui proces parlamentar foarte bine definit de lege.

Sorina Matei: Aveți probe că Avocatul Poporului a încălcat legile României și Constituția?

Dan Barna: Fiind un proces democratic în cadrul Parlamentului evident că nu se poate întâmpla decât în cadrul acestui context normativ. Nu e ca și cum găsim o altă soluție magica. Va fi dezbatere în Parlament, propunere, exact cum este normal să fie.

Sorina Matei: Pleacă ai noștri, pleacă ceilalți, vin ai noștri.

Dan Barna: Nu este vorba de ai noștri.

Sorina Matei: În societatea civilă ați identificat pe cineva?

Dan Barna: Am câteva persoane în gând, dar trebuie să ajungem la un acord asupra acestei persoane.

Sorina Matei: Când se va întâmpla?

Dan Barna: Săptămâna viitoare sau săptămâna cealaltă sper. Este una dintre temele din vârful agendei noastre, identificarea unei astfel de persoane.