• Elizabeth Holmes, în vârstă de 39 de ani, s-a predat și va executa 11 ani de închisoare.
  • Ea a fost condamnată pentru fraudă anul trecut în urma unui proces la San Jose, California.
  • Forbes a numit-o pe Holmes cea mai tânără femeie miliardară din lume în 2014, când avea 30 de ani.

Fondatoarea companiei de tehnologie Theranos, Elizabeth Holmes, în vârstă de 39 de ani, s-a predat şi va ispăşi o pedeapsă de 11 ani de închisoare, marcând un ultim capitol într-o saga de fraudă care a durat ani de zile şi care a captivat Silicon Valley, scrie The Guardian.

Elizabeth Holmes a intrat marţi după-amiază în închisoarea federală pentru femei, de minimă securitate, situată în Bryan, Texas.

Holmes fusese eliberată pe cauţiune de când a fost acuzată de fraudă în 2018 pentru rolul său de şefă a firmei de testare a sângelui. Ea a fost declarată vinovată în noiembrie 2022 de patru capete de acuzare pentru fraudarea investitorilor şi condamnată la 11 ani şi trei luni de închisoare.

Recomandări

AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL
ALTMAN SE DECLARĂ FERICIT

În conformitate cu legislaţia federală, Holmes trebuie să ispăşească 85% din pedeapsă, chiar dacă sentinţa îi este redusă pentru bună conduită. Tabăra penitenciară federală Bryan, unde Holmes a fost obligată să îşi ispăşească pedeapsa, găzduieşte în principal femei încarcerate la nivel federal cu gulere albe şi fără violenţă şi nu are gardurile şi regulile stricte ale închisorilor de securitate superioară. Este un program axat pe muncă, care le cere tuturor deţinuţilor să aibă un loc de muncă timp de cel puţin 90 de zile.

Holmes a încercat să îşi amâne executarea pedepsei, susţinând că ar trebui să poată rămâne în afara arestului preventiv în timp ce solicită un nou proces pe baza unor presupuse abateri din partea acuzării. Judecătorul districtual american Edward Davila a respins aceste cereri, declarând că un nou proces sau o anulare a verdictului de vinovăţie era puţin probabilă.

Holmes şi-ar fi petrecut ultimele zile de libertate alături de partenerul ei, Billy Evans, şi de cei doi copii ai lor. Procesul ei a fost amânat iniţial deoarece a dat naştere primului ei copil în iulie 2021 şi a apărut la audierea pentru pronunţarea sentinţei în noiembrie, însărcinată cu cel de-al doilea copil, care s-a născut în martie.

Sunny Balwani, fostul partener de afaceri şi sentimental al lui Holmes, a fost condamnat pentru toate cele 12 capete de acuzare de fraudă de care a fost acuzat, iar în aprilie şi-a început pedeapsa de 13 ani într-o închisoare din California.

Încarcerarea ambilor capi de afiş ai Theranos marchează sfârşitul poveştii dramatice a Theranos – o companie pe care Holmes a fondat-o în 2003, după ce a renunţat la Universitatea Stanford la 19 ani. Ea a promis o tehnologie revoluţionară care ar putea efectua sute de teste de sănătate pe o singură picătură de sânge, adunând milioane de dolari în finanţare de la susţinători de renume precum fostul secretar de stat Henry Kissinger şi magnatul media Rupert Murdoch.

Theranos a fost evaluată la peste 10 miliarde de dolari la apogeul său din 2014, până când, în 2015, un reportaj din Wall Street Journal a dezvăluit deficienţe în tehnologia de bază a companiei – ceea ce a dus la destrămarea rapidă a instituţiei. Până în 2018, Theranos s-a dizolvat.

De-a lungul procesului, echipa de apărare l-a prezentat pe Holmes drept un tânăr fondator ambiţios şi naiv care nu era conştient de măsura în care tehnologia Theranos funcţiona defectuos. Înainte de pronunţarea sentinţei, Holmes şi-a exprimat regretul că i-a dezamăgit pe „oamenii care au crezut în noi”.

„Sunt devastată de eşecurile mele” , a spus ea. „În fiecare zi, în ultimii ani, am simţit o durere profundă pentru ceea ce au trecut oamenii pentru că i-am dezamăgit. Îmi regret eşecurile cu fiecare celulă a corpului meu”.

Sentinţa aspră – mult mai lungă decât cele 18 luni de arest la domiciliu cerute de echipa lui Holmes – se crede că a creat un nou precedent în Silicon Valley şi în ciclul său de hype care a permis companiei Theranos să obţină atât de mult succes cu atât de puţine controale şi echilibre.

După ce îşi va ispăşi pedeapsa, ea va trebui să fie eliberată sub supraveghere timp de trei ani şi a fost obligată să plătească 452 de milioane de dolari ca despăgubire victimelor fraudei.

Forbes a numit-o pe Holmes cel mai tânăr miliardar autohton feminin din lume în 2014, când avea 30 de ani.

Citește și

Prințul William a folosit un „nume fals” în timpul studiilor. Poreclele membrilor familiei regale

Arnold Schwarzenegger vorbește despre retragerea lui Bruce Willis: „Va fi mereu amintit ca un mare star”

Inteligența artificială poate genera coroane dentare personalizate în câteva secunde. Care sunt avantajele și riscurile