• În 2019, El Chapo a fost condamnat de un tribunal federal din Brooklyn pentru contrabandă cu sute de tone de cocaină și alte droguri.
  • Patru dintre fiii lui El Chapo au fost acuzați de trafic de droguri și de alte infracțiuni.
  • În diversele acuzații federale, frații sunt acuzați că au fost pionierii fabricării, contrabandei transfrontaliere și distribuției de fentanil în SUA.

Nu ne hrănim adversarii cu tigri și nici nu îi omorâm în bătaie cu bâte de baseball. Nu am jurat să inundăm străzile Statelor Unite cu fentanil. Suntem victime ale persecuției și am fost transformați în țapi ispășitori”. Acestea se numără printre afirmațiile dintr-o scrisoare surprinzătoare adresată presei de către Los Chapitos, fiii lui Joaquin El Chapo” Guzman – celebrul fost pivot al cartelului Sinaloa, care execută în prezent o condamnare pe viață într-o închisoare americană supermax” din Colorado.

În 2019, El Chapo a fost condamnat de un tribunal federal din Brooklyn pentru contrabandă cu sute de tone de cocaină și alte droguri, conspirație pentru uciderea unor rivali și conducerea uneia dintre cele mai mari rețele de trafic de droguri din lume, scrie Miami Herald.

Într-o serie de rechizitorii federale desecretizate luna trecută la New York, patru dintre fiii lui El Chapo au fost acuzați de trafic de droguri și de alte infracțiuni, fiind acuzați că au condus o facțiune a cartelului care constituie cea mai mare, cea mai violentă și cea mai prolifică operațiune de trafic de fentanil din lume”.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Departamentul de Justiție a oferit recompense de mai multe milioane de dolari pentru informații care să ducă la capturarea lui Jesus Alfredo, 36 de ani, Ivan Archivaldo, 39 de ani, și Joaquin, tot 36 de ani- care sunt fugari. Celălalt frate, Ovidio Guzman Lopez, în vârstă de 33 de ani, alias Șoarecele”, a fost arestat în afara orașului Culiacan, în statul mexican Sinaloa, în ianuarie. Autoritățile mexicane care au efectuat arestarea s-au confruntat cu atacuri din partea atacatorilor înarmați ai cartelului care s-au soldat cu cel puțin 29 de morți, inclusiv 10 soldați. Atacurile au blocat drumurile și aeroporturile și au închis Culiacan. Autoritățile americane cer extrădarea lui Ovidio Guzman din Mexic.

Fiii lui El Chapo, acuzați de contrabandă cu fentanil în SUA

În diversele acuzații federale, frații sunt acuzați că au fost pionierii fabricării, contrabandei transfrontaliere și distribuției de fentanil în SUA. Opioidul sintetic este acuzat de mii de decese în Statele Unite în fiecare an. Fiii au trimis misiva de patru pagini către cotidianul mexican Milenio, care a publicat-o miercuri seara. Un avocat al familiei, Jose Refugio Rodríguez, a confirmat reporterilor că los muchachos” – frații – au scris scrisoarea nesemnată, deși nu este clar care sau câți dintre cei 10 sau mai mulți fii ai lui El Chapo au fost responsabili pentru aceasta.

Neobișnuita misivă a ajuns pe prima pagină a ziarelor de aici, în condițiile în care tensiunile dintre Washington și Ciudad de Mexico au crescut din cauza fentanilului. Unii legislatori republicani au sugerat chiar trimiterea de trupe americane în Mexic pentru a ajuta la stoparea amenințării. Acest lucru a stârnit furia președintelui Andres Manuel Lopez Obrador, care a insistat că țara sa este doar un coridor de tranzit pentru fentanil, nu un centru de producție.

Oficialii americani replică că marea majoritate a fentanilului ilegal din Statele Unite este produsă clandestin în Mexic din precursori chimici importați din China. Drogul este apoi trecut prin contrabandă peste graniță către piețele din SUA, de la Los Angeles la New York, spun ei.

Citește și