• ChatGPT prezintă modul în care s-ar putea sfârși lumea pe baza tendințelor.
  • Omenirea ar putea fi ștearsă de pe fața pământului.
  • Patru scenarii posibile pentru înlăturarea omenirii.

În timp ce experții în tehnologie avertizează că evoluția rapidă a inteligenței artificiale ar putea amenința omenirea, OpenAI’s ChatGPT a venit cu propriile previziuni privind modul în care omenirea ar putea fi ștearsă de pe fața pământului, scrie FoxNews.

Fox News Digital i-a cerut chatbotului să se pronunțe asupra apocalipsei. Acesta a împărtășit patru scenarii posibile despre cum ar putea fi eliminată umanitatea în cele din urmă.

Robotul a răspuns: „Este important să rețineți că prezicerea sfârșitului lumii este o sarcină dificilă și foarte speculativă, iar orice predicție în acest sens ar trebui privită cu scepticism. Cu toate acestea, există mai multe tendințe și potențiale evoluții care ar putea avea un impact semnificativ asupra traiectoriei umanității și care ar putea contribui la căderea acesteia.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Temerile legate de inteligența artificială

Ani de zile, temerile că inteligența artificială ar putea însemna sfârșitul umanității au fost doar ficțiune. Astăzi, însă, au devenit un subiect de discuție în rândul experților, pe măsură ce tehnologia evoluează rapid. Stephen Hawking, fizicianul teoretician britanic, a lansat în 2014 un avertisment teribil: „Dezvoltarea unei inteligențe artificiale complete ar putea însemna sfârșitul rasei umane”.

Anul acesta, Elon Musk afirmă că tehnologia „are potențial de distrugere a civilizației”. Previziunile sumbre ale ChatGPT au început prin a specula că schimbările climatice vor avea „efecte catastrofale asupra planetei dacă nu sunt abordate”. De asemenea, el a subliniat cum creșterea nivelului mării, vremea extremă și lipsa de hrană ar putea duce la „deplasări pe scară largă, conflicte și instabilitate”.

Chatbotul a fost întrebat cum anume schimbările climatice ar putea pune capăt lumii. Acesta a răspuns că inundațiile de coastă, strămutarea a milioane de oameni și pierderea infrastructurii ar putea arunca omenirea în vremurile sale de sfârșit. ChatGPT a vorbit despre potențiala creștere a evenimentelor meteorologice severe, precum uraganele și secetele. În aceeași ordine de idei, a citat și o potențială „prăbușire a ecosistemelor” care ar putea perturba „rețelele alimentare globale”.

Amenințarea războiului nuclear asupra umanității

ChatGPT a susținut că dezvoltarea continuă a armelor nucleare și amenințarea războiului nuclear reprezintă o altă „amenințare potențială la adresa umanității”.

Chatbotul afirmă că „în prezent” amenințările unui conflict global care implică arme nucleare sunt scăzute, dar că „tensiunile geopolitice și conflictele regionale ar putea escalada și ar putea avea consecințe devastatoare”.

Avertismentul din partea AI cu privire la armele nucleare vine în contextul în care în Europa de Est s-a răspândit teama că Rusia ar putea folosi astfel de arme în războiul pe care îl poartă în prezent.

Conform chatbotului, folosirea de către Rusia a armelor nucleare ar servi drept „o amenințare gravă pentru umanitate și planetă”. A mai adăugat de asemenea că „numărul potențial de morți, distrugerea mediului și impactul pe termen lung al unui atac nuclear sunt aproape de neimaginat”.

Evoluția inteligenței artificiale și a roboticii prezintă îngrijorări

Cea de-a treia predicție a chatbotului cu privire la modul în care lumea s-ar putea sfârși s-a axat pe creșterea utilizării tehnologiei pe care o folosește pentru a funcționa.

„Evoluția continuă a inteligenței artificiale și a roboticii ridică, de asemenea, îngrijorări cu privire la impactul potențial asupra structurilor de angajare și a societății. Automatizarea locurilor de muncă ar putea duce la perturbări economice și sociale semnificative, contribuind potențial la tulburări și instabilitate pe scară largă.”

GPT-4 este cel mai avansat sistem de inteligență artificială de la OpenAI. Mii de lideri și experți în tehnologie, inclusiv Elon Musk, au semnat în martie o scrisoare deschisă prin care au cerut laboratoarelor de inteligență artificială să întrerupă cercetările asupra sistemelor mai puternice decât GPT-4. Scrisoarea susținea că „sistemele de inteligență artificială cu inteligență competitivă pentru oameni pot prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate”.

Informaticianul Geoffrey Hinton, cunoscut drept „nașul inteligenței artificiale”, a avertizat săptămâna aceasta că „nu este de neconceput” că AI ar putea „extermina umanitatea”. Comentariile sale au fost făcute după ce și-a dat demisia de Google. Acesta afirmă că regretă munca sa de o viață din cauza modului în care AI poate fi folosită în mod abuziv.

ChatGPT aduce în discuție pandemiile și crizele din domeniul sănătății

Ceea ce a completat lista ChatGPT de amenințări la adresa omenirii au fost pandemiile și crizele din domeniul sănătății publice. Chatbotul a citat chiar și repercusiunile pandemiei COVID-19 din 2020.

„Răspândirea rapidă a bolilor infecțioase, în special într-o lume interconectată la nivel global, ar putea duce la îmbolnăviri pe scară largă, decese și perturbări sociale și economice” a scris chatbotul.

Când a fost întrebat ce pandemii ar putea nimicii omenirea, chatbotul a spus că „probabilitatea și gravitatea oricărei pandemii specifice sunt dificil de prezis”. A urmat apoi, însă, să enumere pandemia de gripă, epidemia de virus Ebola, pandemia de coronavirus și bioterorismul.

Citește și