• Florian Coldea, fost director al SRI, a fost audiat la DNA.
  • Florian Coldea este inculpat într-un dosar de trafic de influență.
  • Coldea a fost chemat la DNA cu generalul în rezervă Dumitru Dumbravă.
  • Coldea a deținut funcția de director adjunct al SRI până în 2017.
  • Denunțul a fost făcut de omul de afaceri Cătălin Hideg.
  • Hideg spune că le-a oferit procurorilor DNA peste 20 de înregistrări.

După o zi în care a lăsat pe toată lumea să-și dea cu părerea și după audieri care au durat peste 15 ore, DNA a venit azi cu primul comunicat oficial despre urmărirea penală a generalilor SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a avocatului Doru Trăilă și a omului de afaceri Dan Tocaci.

Inculpații sunt acuzați că în perioada martie 2023 și aprilie 2024 au cerut omului de afaceri Cătălin Hideg 700 de mii de euro plus TVA în schimbul unor intervenții asupra magistraților. În urma unor negocieri, spun procurorii DNA, suma a scăzut la 600 de mii de euro – care urmau să fie plătiți în 3 tranșe.

„Declaraţia martorului denunţător în sensul că numitul Coldea Florian şi persoanele din echipa acestuia i-au fost prezentaţi ca fiind singurii în măsură să îl ajute să îşi păstreze libertatea şi să îşi desfăşoare în continuare activitatea comercială se coroborează cu discuţiile înregistrate în mediul ambiental”, se arată în dosarul DNA.

Procurorii i-au pus pe cei patru sub control judiciar pe cauțiune – Coldea, Dumbravă și Trăilă trebuie să depună câte jumătate de milion de lei, respectiv 150 de mii de lei omul de afaceri Dan Tocaci – sume pe care trebuie să le plătească în cel mult o săptămână. La ieșirea de la audieri, Coldea nu a făcut declarații.

Recomandări

A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CARE SUNT FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ

Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului șef operativ al SRI, Florian Coldea, i-a povestit martorului din dosar și despre cum plănuiau foștii generali revenirea la putere după alegeri: „Acum eu vă mai spun o chestiune. Orice am putea să facem, să aranjăm acum, în perioada asta… e sfârșit de epocă. Se va schimba, se vor schimba multe în administrație. Se vor schimba adică…credeți-mă! Două, trei luni de zile, mai strângeți din dinți. O să mai… se ducă la vale. După ce se stabilizează lucrurile pe administrație, după aia știm cu cine vorbești: ministru, secretar de stat. E altă treabă. Credeți-mă!”

Menţionată în discuţiile dintre inculpaţi este şi Laura Codruţa Koveşi, şefa EPPO, structură care-i făcuse dosarul lui Cătălin Hideg. Dan Tocaci vorbeşte chiar de influenţa pe care Florian Coldea ar avea-o asupra fostei şefe a DNA.

Citește și