• Gabriel Resources, compania care ar fi urmat să exploateze resursele de aur de la Roșia Montană, a solicitat despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru eșecul proiectului.
  • În aceeași vreme, compania ar fi investit 900 mil. euro, conform informațiilor de la Ministerul de Finanțe pentru Aleph News și ZF.
  • Procesul a fost înregistrat la curtea de arbitraj de la Washington, care face parte din Grupul Băncii Mondiale.

Cine plătește aceste despăgubiri, dacă statul român pierde procesul?

„Au fost câteva informații neoficiale, cum că statul ar fi pierdut procesul și că ar datora undeva la vreo 2 mld. $. Nu au fost confirmate informațiile oficial. De altfel, vedem pe site-ul Curții de Arbitraj de la Washington că procesul nu s-a încheiat, este în pending aca status, dar totuși ultima acțiune a fost de închidere a procedurii. Nu știm exact la momentul acesta ce înseamnă acest lucru, dar dacă până la urmă statul român va trebui să dea către Gabriel Resources vreo sumă, noi vom plăti este evident. Noi toți contribuabilii, plătitorii de taxe, noi vom plăti acești bani. Care sunt vinovații? Trebuie să-și facă mai departe treaba justiția din România. pentru că evident există un litigiu, o curte internațională sau urmează să stabilească dacă a fost în litigiu și statul român se face vinovat. Trebuie să avem niște nume care au împiedicat. De fapt asta denunță Gabriel Resources, că statul nu a depus toate eforturile necesare ca proiectul de la Roșia Montană să plece”, susține Răzvan Botea, editor ZF.

Își permite bugetul de stat să acopere o astfel de cheltuială?

„Nu. Sunt mult 10 miliarde de lei, dacă s-ar confirma informațiile neoficiale (adică 2 miliarde de dolari aproximativ 10 miliarde de lei). Nu e teribil de mult, dar având în vedere constrângerile bugetare din acest an… Guvernul Ciolacu abia reușește să închidă la un deficit cât de cât considerat acceptabil și peste asta mai vin și alte cheltuieli neprevăzute, cum ar fi niște proteste, care înseamnă creșteri de salarii pentru bugetari. Această cheltuială de 10 miliarde de lei care ar fi ar fi destul de greu de acoperit”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF pentru Aleph News.

Citește și

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT