• Un tribunal din Italia a decis că părinții de același sex au dreptul de a nu fi numiți „tată” și „mamă” pe actele de identitate ale copiilor lor.
  • Premierul Giorgia Meloni se consideră o apărătoare a valorilor creștine și a familiei tradiționale, în timp ce partidul său, Fratelli d’Italia, este ostil ideii de paternitate între persoane de același sex.
  • Însă decizia se aplică doar acestui caz, nu tuturor cuplurilor de același sex.

Un tribunal din Italia a decis că părinții de același sex au dreptul de a nu fi numiți tată” și „mamă” pe actele de identitate ale copiilor lor, o decizie care va provoca nemulțumiri în noul guvern de dreapta de la Roma, scrie Reuters.

Premierul Giorgia Meloni se consideră o apărătoare a valorilor creștine și a familiei tradiționale, în timp ce partidul său, Fratelli d’Italia, este ostil ideii de paternitate între persoane de același sex.

Însă un judecător din Roma a decis în favoarea unui cuplu de lesbiene care a contestat regulile în vigoare privind cărțile de identitate ale minorilor, care trebuie să includă o referință la părinții sau tutorii lor.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Până în 2019 aceștia erau numiți „părinți” pe actele de identitate, dar regula a fost schimbată de Matteo Salvini, pe atunci ministrul de Interne de la Roma. El a ordonat ca autoritățile să folosească termenii de „mamă” și „tată”.

Una dintre cele două femei care au atacat în instanță reglementarea a născut o fiică care ulterior a fost adoptată de partenera ei, ambele femei devenind astfel mamele recunoscute ale minorei.

Judecătorul de caz și-a motivat decizia afirmând că ar fi absurd ca una dintre ele să fie numită „tată” în actele legale.

Decizia a fost pronunțată în luna septembrie, dar a fost publicată abia miercuri de către Famiglie Arcobaleno, o asociație care apără drepturile persoanelor de același sex și care a susținut cuplul în cauză.

Hotărârea judecătorească este definitivă deoarece guvernul anterior condus deMario Draghi, care a demisionat pe 14 iulie, a lăsat să expire termenul în care putea fi atacată în recurs.

Însă decizia se aplică doar acestui caz, nu tuturor cuplurilor de același sex.

Egizia Mondini, o purtătoare de cuvânt a organizației Famiglie Arcobaleno a declarat că rămâne la latitudinea fiecărui cuplu să ceară modificarea pe actele de identitate ale copiilor lor până când legislația va fi modificată.