• Jumătate dintre americani cred că fiul președintelui american Joe Biden, Hunter Biden, a primit tratament preferențial din partea procurorilor.
  • Hunter Biden a pledat vinovat pentru acuzații fiscale, dar a evitat o condamnare pentru posesie de arme.
  • Cei mai mulți respondenți au declarat că acest caz nu le va afecta probabilitatea de a vota pentru Joe Biden anul viitor, când acesta va candida pentru funcția de președinte al SUA.

Jumătate dintre americani cred că fiul președintelui american Joe Biden, Hunter Biden, a primit un tratament preferențial din partea procurorilor care au ajuns la un acord prin care tânărul Biden a pledat vinovat pentru acuzații fiscale, dar a evitat o condamnare pentru posesie de arme, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

Sondajul, care s-a încheiat miercuri, a arătat că americanii sunt împărțiți în funcție de partizanat în ceea ce privește opiniile lor despre acest caz, 75% dintre republicani considerând că a fost vorba de un tratament preferențial, față de doar 33% dintre democrați, scrie Reuters.

Cei mai mulți respondenți au declarat că acest caz nu le va afecta probabilitatea de a vota pentru Joe Biden anul viitor, când acesta va candida pentru funcția de președinte al SUA. Procurorul David Weiss, un procuror federal numit de fostul președinte republican Donald Trump, a declarat marți că Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani, a fost de acord să pledeze vinovat la două acuzații minore de neplata cu bună știință a impozitului pe venit și să încheie un acord care ar putea evita o condamnare pentru o acuzație legată de arme de foc.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.

Ce spune Trump despre cazul lui Hunter Biden

Trump și aliații săi republicani au acuzat că acordul de recunoaștere a vinovăției echivalează cu un tratament special pentru fiul lui Biden. Weiss a fost unul dintre cei câțiva procurori numiți de Trump cărora Biden le-a cerut să rămână în funcție după ce a preluat mandatul în ianuarie 2021, pentru a evita aparența de manipulare în anchete sensibile din punct de vedere politic. Hunter Biden a lucrat ca lobbyist, avocat, consultant pentru companii străine, bancher de investiții și artist și a detaliat în mod public luptele sale cu abuzul de substanțe.

El va avea o primă înfățișare la tribunalul federal din Delaware pe 26 iulie, se arată într-un dosar judiciar depus miercuri. Potrivit documentelor depuse în instanță, Hunter Biden a primit venituri impozabile de peste 1,5 milioane de dolari în 2017 și în 2018, dar nu a plătit impozit pe venit în acei ani, deși datora peste 100.000 de dolari.

El este, de asemenea, acuzat de deținerea ilegală a unei arme de foc în perioada cuprinsă între 12 octombrie și 23 octombrie 2018, când folosea și era dependent de o substanță controlată. Pentru această acuzație, el a încheiat un acord de diversiune înainte de proces, o alternativă la urmărirea penală care este uneori folosită pentru a permite inculpaților să evite închisoarea sau o condamnare penală.

Sondajul Reuters/Ipsos a intervievat 1.004 adulți americani la nivel național.

Citește și: