• Intelligence Unit (EIU) a publicat clasamentul celor mai bune orașe din lume de locuit pentru anul 2023, iar Viena a ieșit din nou pe primul loc.
  • Și Copenhaga își păstrează poziția de anul trecut, orașul danez a obținut locul 2, iar București a ocupat poziția 99.
  • Alger (Algeria), Tripoli (Libia) și Damasc (Siria) s-au clasat pe primele trei locuri în topul celor mai puțin bune orașe din lume de locuit.

Intelligence Unit (EIU) a publicat clasamentul celor mai bune de locuit orașe din lume pentru anul 2023, iar Viena a ieșit din nou pe primul loc. EIU, o organizație soră a The Economist, a clasificat 173 de orașe din întreaga lume în funcție de o serie de factori importanți, printre care asistența medicală, educația, stabilitatea, infrastructura și mediul înconjurător, scrie CNN.

Viena și-a păstrat primul loc în Indexul global al EIU, fiind lăudată pentru infrastructura sa fiabilă, cultura și divertismentul de excepție și serviciile de educație și sănătate. Orașul, care a ocupat prima poziție de mai multe ori de-a lungul anilor, a fost urmat îndeaproape de orașul danez Copenhaga, care și-a păstrat locul al doilea.

În timp ce Melbourne și Sydney, din Australia, au coborât în ultimii ani pe listă, Sydney ieșind recent din top 10, iar Melbourne ocupând locul 10 la egalitate cu Osaka, din Japonia, în 2022, ambele au revenit în top, ocupând locurile trei, respectiv patru.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Canada a fost bine reprezentată în acest an, trei dintre orașele sale – Calgary, Vancouver și Toronto – obținând un loc în top 10. Între timp, Elveția are doi nouă orașe în top 10, Zurich ocupând locul al șaselea, iar Geneva egalând locul al șaptelea cu Calgary.

Osaka, care a înregistrat o ușoară creștere a ratingurilor în ceea ce privește cultura și mediul datorită retragerii restricțiilor legate de Covid, încheie topul 10.

Pe ce loc e București

În clasament apare și Bucureștiul, care a ocupat poziția 99, după ce a urcat 20 de locuri.

„Cele mai mari două orașe non-asiatice care au înregistrat cele mai mari creșteri sunt capitala României, București, și Stuttgart din Germania, care au înregistrat îmbunătățiri la categoria asistență medicală în urma eliminării ultimelor restricții legate de Covid.”, arată raportul Economist Intelligence Unit.

Ce locuri au ocupat orașele europene în clasament

Deși Europa a avut o prezență puternică în fruntea listei, destinațiile europene au dominat și lista orașelor care au suferit cele mai mari scăderi în clasament în acest an.

Londra, capitala Regatului Unit, și Stockholm, capitala Suediei, au coborât ambele în clasament, prima coborând 12 poziții până pe locul 46, iar cea de-a doua coborând 22 de locuri până pe poziția 43.

Scorul mediu al indicelui în 172 de orașe (eliminând Kievul din Ucraina) a ajuns acum la 76,2 din 100, cel mai mare scor din ultimii 15 ani. Potrivit raportului, scorurile pentru îngrijirea sănătății s-au îmbunătățit cel mai mult, în timp ce cele pentru educație, cultură și divertisment și infrastructură sunt, de asemenea, mai mari.

Honolulu, cel mai mare oraș din Hawaii, a fost cel mai bine clasat în SUA, ocupând locul 25.

Orașele afectate de conflicte, la marginea clasamentului

În acest an, nu s-au înregistrat prea multe schimbări în partea de jos a listei, orașele afectate de tulburări civile și conflicte militare, printre altele, obținând cele mai mici scoruri. Alger (Algeria), Tripoli (Libia) și Damasc (Siria) s-au clasat pe primele trei locuri în topul celor mai puțin bune orașe din lume de locuit.

Cu toate acestea, orașul ucrainean Kiev, care lipsea de pe lista din 2022 din cauza invaziei Rusiei din februarie 2022, a coborât pe listă în acest an ca urmare directă a impactului războiului, fiind acum clasat printre cele mai puțin locuibile 10 orașe din lume.

„Războiul din Ucraina și perturbările economice și politice care rezultă afectează locuibilitatea în multe orașe europene”, se arată în raport. „În mod nesurprinzător, acest lucru este cel mai vizibil în capitala Ucrainei, Kiev, care se alătură din nou studiului în acest an.”

Indicele global de locuibilitate 2023: Top 10

  1. Viena, Austria
  2. Copenhaga, Danemarca
  3. Melbourne, Australia
  4. Sydney, Australia
  5. Vancouver, Canada
  6. Zurich, Elveția
  7. Calgary, Canada
  8. Geneva, Elveția
  9. Toronto, Canada
  10. Osaka, Japonia

Citește și: