• Un proiect de lege prevede tăieri de 10% din salariu pentru absențele parlamentari
  • Inițiatorul proiectului spune că miza este creșterea încrederii în Parlament
  • 10% din indemnizația unui parlamentar înseamnă, în medie 1.000 lei

Chiulul se plătește în Parlament. Dar nu mult. Doar 10% din indemnizație. Adică vreo 1.000 de lei. Nu știm, încă, dacă amenda este pe absență sau pe lună.

Dacă ar lipsi 10% dintre parlamentari, la un salariu de aproape 19 mii de lei pe lună, s-ar face o economie în contul Parlamentului de 200 de mii de euro pe an. N-ar fi rău, Camera Deputaților a dat, în 2019, 240 de mii de euro pe 15 mașini de teren. „Să li se taie indemnizațiile chiulangiilor”, rostea apăsat Titus Corlățean de la tribuna Senatului, într-un moment de blocaj instituțional.

Titus Corlățean, senator PSD: „O bătaie de joc la adresa acestei națiuni, (n.r. unii) sunt absenți de trei săptămâni de la lucrările Senatului, în plen, în Biroul Permanent, își iau foarte bine indemnizația, fără niciun fel de rușine. Să li se taie indemnizațiile chiulangiilor din Senatul României.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cerința parcă i-a fost ascultată. Deputatul PNL, Sebastian Burduja a depus un proiect prin care se prevede o taiere de 10% din indemnizatie, pentru absențele nemotivate.

Sebastian Burduja, inițiator lege antichiul, PNL: „Cred că e o măsură prin care arătăm că oamenii care sunt acolo dau seamă pentru ceea ce fac sau nu fac. Creșterea de 10 ori, adică la o mie de lei, mi se pare de bun simț și e comparabilă cu ce am găsit și în alte state. În Franța, dacă ai două absențe într-o lună, îți ia 20%.”

Ne aducem aminte de exemplul notoriu al lui Crin Antonescu, care a ajuns la performanța notabilă de zero prezențe într-o sesiune. Nu am aflat să fi rămas fără salariu atunci. Dar, nici nu l-a mai egalat nimeni. Când vine vorba de o lege anti-chiul, liderii politici ridică din umeri. „Noi suntem disciplinați, nu ne afectează”, spune liderul grupului USR din Senat.

Radu Mihail, lider grup USR Senat: „Grupul USR-PLUS și în legislatura trecută, și în această legislatură nu a fost afectat de măsuri disciplinare, în niciun fel, pentru că noi am fost prezenți tot timpul.”

La Camera Deputaților, aceeași situație. Ludovic Orban merge pe încredere.

Ludovic Orban, președinte Camera Deputaților: „Eu nu cred că este nevoie de lege anti-chiul. Eu cred că este nevoie ca fiecare parlamentar să înțeleagă misiunea care îi este acordață de oamenii care i-au încredințat votul.”