• Aung San Suu Kyi este acuzată de incitare și încălcare a regulilor COVID-19.
  • Fosta lideră democrată respinge toate acuzațiile, iar susținătorii spun că acestea sunt politice.
  • Acuzațiile aduse ar însuma o pedeapsă de aproximativ 100 de ani de închisoare.

Aung San Suu Kyi a fost condamnată de un tribunal din Myanmar la patru ani de închisoare. Aceasta este acuzată de incitare și încălcare a regulilor Covid-19, în primul verdict împotriva câștigătorului Premiului Nobel pentru Pace de când armata a preluat puterea în februarie.

În vârstă de 76 de ani, Suu Kyi a fost consilier de stat al Myanmarului și lider de facto al țării înainte de a fi înlăturată și reținută de armată în urmă cu zece luni. Aceasta a primit acuzații care se adună la pedepse maxime combinate de peste 100 de ani. Fiecare acuzație duce la o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare, iar încălcarea restricțiilor legate de pandemia de Covid-19 în timpul campaniei electorale din 2020 duce la o pedeapsă maximă de 14 ani închisoare. Aceasta a respins toate acuzațiile, iar susținătorii ei spun că acuzațiile împotriva ei sunt politice.

Președintele demis din Myanmar, Win Myint, a fost, de asemenea, condamnat la patru ani de închisoare. Verdictul vine la o zi după ce forțele de securitate au reprimat duminică un protest din cel mai mare oraș al țării, Yangon, provocând condamnări din partea Națiunilor Unite și a Statelor Unite. Cel puțin cinci persoane au fost ucise când un vehicul a lovit protestatarii. Un reporter care a asistat la incident a declarat pentru CNN că a fost un vehicul militar care a izbit demonstranții.

Recomandări

DNA ANCHETEAZĂ FOȘTII SEFI SRI
VLAD PASCU, ADUS PENTRU PRIMA OARĂ ÎN INSTANȚĂ
BRAȘOVUL SE VREA VERDE
MACRON AJUNGE ÎN NOUA CALEDONIE
PALESTINA, STAT INDEPENDENT
PREȘEDINTELE KENYEI, VIZITĂ ISTORICĂ ÎN SUA

La locul incidentului au fost arestați și unsprezece protestatari, inclusiv doi bărbați și o femeie care au fost răniți, potrivit unui comunicat al armatei din Myanmar. Cu toate acestea, declarația nu a recunoscut decesele raportate sau presupusul atac cu vehicule.