• Căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată în Estonia. În plus, astfel de cupluri vor avea voie să adopte copii. Legea corespunzătoare a fost adoptată de parlamentul local.
  • Acesta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Aceasta este prima țară din spațiul post-sovietic care a făcut un astfel de pas.
  • Letonia și Lituania, celelalte două țări baltice care au fost anexate anterior de Uniunea Sovietică, au proiecte de lege privind parteneriatele între persoane de același sex blocate în parlamentele lor.

Parlamentul din Estonia a aprobat marți o lege pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, devenind prima țară din Europa Centrală care a făcut acest lucru, scrie Reuters. Căsătoria între persoane de același sex este legală în mare parte din Europa de Vest, dar nu în țările din Europa Centrală care au fost cândva sub conducere comunistă și membre ale Alianței Pactului de la Varșovia conduse de Moscova, dar acum membre ale NATO și, în mare parte, UE.

„Mesajul meu (către Europa Centrală) este că este o luptă dificilă, dar căsătoria și dragostea sunt ceva pe care trebuie să le promovezi”, a declarat premierul Kaja Kallas. „Ne-am dezvoltat foarte mult în acești 30 de ani, de când ne-am eliberat de ocupația (sovietică). Suntem egali între țările cu aceeași valoare”, a adăugat ea.

Proiectul de lege a primit 55 de voturi în parlamentul cu 101 de locuri, de la coaliția de partide liberale și social-democrate pe care Kallas a adunat-o după victoria sa puternică la alegerile din 2023.

Recomandări

400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI

Legea va intra în vigoare din 2024.

În țara baltică, în mare parte seculară, de 1,3 milioane, 53% din populație a susținut căsătoria între persoane de același sex într-un sondaj din 2023 al Centrului pentru Drepturile Omului. Acum un deceniu numărul era de 34%.

Cu toate acestea, 38% dintre estonieni consideră că homosexualitatea este inacceptabilă. Căsătoria între persoane de același sex se opune minorității etnico-ruse, care constituie un sfert din țară, doar 40% dintre ei o susțin.

Persoanele gay din Estonia tind să rămână discreți în ceea ce privește identitatea lor, iar jumătate au fost hărțuite recent, potrivit guvernului.

„A fost o oportunitate bună pentru guvern, deoarece opinia publică privind căsătoriile între persoane de același sex a devenit pozitivă, iar după alegerile din acest an are cifrele necesare pentru a depăși opoziția conservatoare”, a declarat Tomas Jermalavicius, șeful de studii la International International. Centrul pentru Apărare și Securitate.

Letonia și Lituania, celelalte două țări baltice care au fost anexate anterior de Uniunea Sovietică, au proiecte de lege privind parteneriatele între persoane de același sex blocate în parlamentele lor.

Citește și

FOTO|VIDEO. Cum arată la interior submersibilul care a dispărut în Atlantic. E proiectat să țină cinci persoane la bord și nu are scaune

DIICOT îi trimite în judecată pe frații Tate. Andrew și Tristan sunt acuzați și de viol în formă continuată, agresiune sau alte violențe

Expertul în inteligență artificală, Mo Gawdat, a dat un avertisment: „Renunțați la ideea de a avea copii, dacă încă nu sunteți părinți”