- Amy și Ano sunt gemene care au fost despărțite și vândute la naștere.
- Amândouă au fost victimele traficului de copii, însă s-au reunit după ce s-au găsit pe TikTok.
- Aproximativ 100.000 de bebeluși din Georgia au fost furați din 1950 până în 2005, estimează jurnalista Tamuna Museridze.
Gemenele din Georgia care au fost separate și vândute la naștere s-au reunit după ce s-au găsit pe TikTok, scrie BBC.
Povestea lor le-a făcut să realizeze că ele sunt două din miile de copii furați din Georgia.
Povestea reuniunii lui Amy Khvitia și Ano Sartania a început după ce Amy, pe atunci în vârstă de 12 ani, a observat o fată care semăna perfect cu ea într-un episod din Georgia’s Got Talent.
„Toată lumea o suna pe mama mea și o întreba: De ce dansează Amy sub alt nume?”, a spus ea, potrivit BBC. Dar mama ei i-a spus pur și simplu că „toată lumea are un doppelganger”.
Șapte ani mai târziu, în noiembrie 2021, Amy a postat pe TikTok un videoclip în care avea părul albastru și urma să-și dea un piercing în sprânceană. La două sute de mile (320 km) distanță, în Tbilisi, Ano Sartania a primit videoclipul de la un prieten. Ano a încercat să dea de urma fetei cu păr albastru, dar nu a reușit să o găsească, așa că a distribuit videoclipul pe un grup de WhatsApp al universității, pentru a vedea dacă cineva poate ajuta. Cineva care o cunoștea pe Amy a văzut mesajul și le-a conectat pe Facebook.
Amy a știut imediat că Ano era fata pe care o văzuse ani în urmă la Georgia’s Got Talent.
„Te caut de atâta vreme!” i-a scris ea într-un mesaj. „Și eu”, a răspuns Ano.
După ce s-au cunoscut, și-au dat seama că au multe asemănări, inclusiv o boală osoasă genetică numită displazie.
„A fost ca și cum te-ai uita într-o oglindă, exact aceeași față, exact aceeași voce. Eu sunt ea și ea este eu”, spune Amy.
„Nu-mi plac îmbrățișările, dar am îmbrățișat-o”, spune Ano.
În următoarele câteva zile, au descoperit că au multe în comun, dar nu toate aveau sens. Amândouă s-au născut în maternitatea Kirtskhi – care nu mai există – în vestul Georgiei, dar, conform certificatelor lor de naștere, zilele de naștere au fost distanță de câteva săptămâni. Nu puteau fi surori, cu atât mai puțin gemene; însă erau prea multe asemănări.
Le plăcea aceeași muzică, le plăcea să danseze și chiar aveau aceeași coafură. Se simțeau de parcă elucidau un mister împreună. „De fiecare dată când învățam ceva nou despre Ano, lucrurile deveneau mai ciudate”, spune Amy.
Cele două au decis să vorbească cu familiile lor despre asta; astfel au aflat că au fost adoptate separat în 2002, după ce familiile lor plătiseră medicii pentru bebeluși „nedoriți”, scrie BBC.
Săpând în trecutul lor, gemenele au descoperit că detaliile din certificatele lor oficiale de naștere, inclusiv data la care s-au născut, erau greșite.
În imposibilitatea de a avea copii, mama adoptivă a lui Amy spune că o prietenă i-a spus că este un copil nedorit la spitalul local și, chiar dacă ar trebui să plătească doctorii, ar putea să o ia acasă și să o crească ca a ei.
Mamei lui Ano i s-a spus aceeași poveste.
Niciuna dintre familiile adoptive nu știa că fetele sunt gemene. În ciuda faptului că au plătit mulți bani pentru a-și adopta fiicele, părinții adoptivi spun că nu și-au dat seama că este ilegal. Georgia trecea printr-o perioadă de tulburări și, ținând cont că personalul spitalului a fost implicat, au crezut că este legitim.
Nicio familie nu a dezvăluit despre câți bani e vorba. Gemenele au început să se întrebe dacă părinții lor biologici le-au vândut pentru profit.
Amy a vrut să dea de mama lor biologică pentru a afla, dar Ano nu era sigură: „De ce vrei să cunoști persoana care ar fi putut să ne trădeze?”
Amy a găsit un grup de Facebook dedicat reunirii familiilor georgiene cu copii suspectați a fi adoptați ilegal la naștere și le-a împărtășit povestea.
O tânără din Germania a răspuns, spunând că mama ei a născut gemene la Maternitatea Kirtskhi în 2002 și că, în ciuda faptului că i s-a spus că au murit, acum are câteva îndoieli.
Testele ADN au dezvăluit că fata din grupul de pe Facebook era sora lor și locuia cu mama lor natală, Aza, în Germania.
Amy era disperată să o întâlnească pe Aza, dar Ano era mai sceptică. „Aceasta este persoana care ar fi putut să te vândă, nu o să-ți spună adevărul”. Chiar și așa, a fost de acord să meargă în Germania cu Amy pentru a o susține.
Grupul de Facebook pe care gemenele îl folosiseră, Vedzeb, înseamnă „Caut” în georgiană. Are nenumărate postări de la mame care spun că personalul spitalului le-a spus că bebelușii lor au murit, dar mai târziu descoperind că decesele nu au fost înregistrate și că, de fapt, copiii ar putea fi încă în viață.
Alte postări sunt de la copii precum Amy și Ano, care își caută părinții biologici.
Grupul are peste 230.000 de membri și, împreună cu accesul la site-urile DNA, a deschis un capitol întunecat din istoria Georgiei. A fost înființat de jurnalista Tamuna Museridze în 2021, după ce a descoperit că a fost adoptată. Ea și-a găsit certificatul de naștere cu detalii incorecte atunci când curăța casa răposatei sale mame. Ea a deschis grupul pentru a-și căuta propria familie, dar grupul a ajuns să dezvăluie un scandal de trafic de copii care a afectat zeci de mii de oameni și care se întinde pe zeci de ani.
Jurnalista Tamuna Museridze a estimat că până la 100.000 de bebeluși au fost furați în Georgia între anii 1950 și 2005, pe o piață neagră a adopțiilor.
Georgia a început să investigheze traficul de copii în 2022, dar guvernul a declarat pentru BBC că „s-au pierdut date foarte vechi și istorice”.
Potrivit Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, „adopțiile ilegale încalcă mai multe norme și principii privind drepturile copilului, inclusiv interesul superior al copilului, principiul subsidiarității și interzicerea câștigurilor financiare necorespunzătoare”.
Citește și