• Joe Biden a anunţat oprirea construcțiilor de noi terminale de export de gaz natural lichefiat.
  • Această decizie încetineşte o industrie accelerată.
  • În următorii ani Europa nu ar trebui să fie afectată, dar ar fi reduse șansele Europei de a elimina ultima dependență față de Rusia în domeniul energiei.

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat vineri suspendarea construcțiilor de noi terminale de export de gaz natural lichefiat (GNL), invocând „ameninţarea” climatică.

„În primul rând, există un trend foarte puternic în Partidul Democrat de Protecția Mediului, inclusiv prin scăderea emisiilor de carbon și prin suprimarea consumului, mai ales în contextul în care America a devenit cel mai mare producător de energie și unul dintre cei mai mari exportatori de energie”, declară Alex Georgescu, expert in geopolitică.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

„În al doilea rând, prin reducerea, suspendarea acestor noi proiecte care ar facilita exportul pe gaz natural lichefiat către lume, Biden transmite un semnal piețelor americane conform cărora, mai mult din producția internă de energie va rămâne pe piețele respective și speră în acest fel, să reducă presiunea pe prețuri, având în vedere inflația mare în SUA. Acestea două sunt mișcări puternice înaintea alegerilor prezidențiale din SUA și reprezintă pentru Biden o revenire la forma sa inițială. El a pus frânele Industriei de Energie la începutul mandatului său, apoi s-a schimbat la 180 de grade, după invazia Ucrainei de către Rusia, când Europa avea nevoie de ajutor, și acum face iar un pivot la 180 de grade, revenind la poziția sa inițială de reducere a Industriei Energiei.”

Ce impact au măsurile luate de Administrația Biden asupra aliaților europeni și a altor țări care importau GNL de la americani?

„Cu siguranță că există anxietăți în Europa, dar să nu uităm că Biden a motivat inclusiv o scrisoare deschisă din partea a 60 de politicieni europeni. Toți îl îndemnau să facă fix acest lucru. În teorie, în perioada 2024-2028 Europa nu ar trebui să fie afectată pentru că acest consum ar trebui să fie acoperit, dar ar fi reduse șansele Europei de a elimina ultima dependență față de Rusia în domeniul energiei; pentru că vorbim de transportul de gaz natural lichefiat din Rusia care s-a dublat de la începutul conflictului, având în vedere eliminarea celui transmis prin gazoducte.

În al doilea rând, noi presupunem că de fapt nu va avea loc nicio criză în lume care să afecteze alimentarea Europei cu gaz natural lichefiat din alte surse. Vedem acum ce probleme au transporturile de gaz natural lichefiat venite din Qatar către Italia, din cauza rebelilor Houthi, care trag în nave. Deci fără excesul de capacitate pe care l-ar crea americanii în următorii ani, Europa este dependentă de circumstanțe pozitive pe care nu le-a avut în ultimii ani pentru a fi sigură că va avea de fapt tot gazul de care va avea nevoie. Noi nu știm ce se va întâmpla. Momentan noi suntem acoperiți, dar dacă va fi nevoie să înlocuim importul din Qatar sau să înlocuim importul din Egipt, atunci numai americanii ar putea să suplinească”, a explicat Alex Georgescu pentru Aleph News.

Citește și