• Legea interzice promovarea și favorizarea homosexualității.
  • „Este vorba de suveranitatea națiunii noastre, nimeni nu trebuie să ne șantajeze, nimeni să nu ne intimideze.”
  • Frank Mugisha, un activist proeminent LGBTQ din Uganda, a denunțat legislația ca fiind draconiană.

Parlamentul Ugandei a adoptat marți o lege care face o infracțiune identificarea drept LGBTQ, dând autorităților puteri largi de a viza homosexualii ugandezi care se confruntă deja cu discriminarea legală și violența mafiotă.

Peste 30 de țări africane, inclusiv Uganda, interzic deja relațiile între persoane de același sex. Noua lege pare a fi prima care interzice doar identificarea ca lesbiană, gay, bisexual, transgender și queer (LGBTQ), conform grupului de drepturi Human Rights Watch. Susținătorii noii legi spun că este necesară pentru a pedepsi o gamă mai largă de LGBTQ. activități, despre care ei spun că amenință valorile tradiționale în națiunea conservatoare și religioasă din Africa de Est.

Pe lângă actul sexual între persoane de același sex, legea interzice promovarea și favorizarea homosexualității. „Este vorba de suveranitatea națiunii noastre, nimeni nu trebuie să ne șantajeze, nimeni să nu ne intimideze.” Legislația va fi transmisă președintelui Yoweri Museveni pentru a fi semnată în lege.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Încălcările legii atrag pedepse severe, inclusiv moartea pentru așa-zisa homosexualitate agravată și închisoare pe viață pentru sex homosexual. Homosexualitatea agravată implică, printre alte categorii, sexul homosexual cu persoane sub 18 ani sau când făptuitorul este seropozitiv, conform legii.
„Dumnezeu nostru creator este fericit (despre) ceea ce se întâmplă… Susțin proiectul de lege pentru a proteja viitorul copiilor noștri”, a declarat parlamentarul David Bahati în timpul dezbaterii proiectului de lege.

Frank Mugisha, un activist proeminent LGBTQ din Uganda, a denunțat legislația ca fiind draconiană.

„Această lege este foarte extremă și draconiană… criminalizează a fi o persoană LGBTQ, dar, de asemenea, încearcă să ștergă întreaga existență a oricărui LGBTQ din Uganda”, a spus el.

Museveni nu a comentat propunerea actuală, dar s-a opus de mult timp drepturilor LGBTQ și a semnat o lege anti-LGBTQ în 2013 pe care țările occidentale au condamnat-o înainte ca o instanță națională să o anuleze din motive procedurale.

Citește și