- În România, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a ajuns la 940.443 cazuri
- În ultimele 24 de ore, 120 persoane cu COVID au murit, iar alte 1398 sunt la ATI
- În 12 judeţe, incidenţa infectărilor este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori
Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, spune că de la jumătatea lunii aprilie, te vei putea vaccina şi în cabinetul medicului de familie. În ce condiţii? Încă nu știe nici Ministerul.
“Noi am demarat deja o analiză în care ne uităm la nivel naţional, în funcţie de tipul de localităţi. Sigur, această analiză trebuie gândită, să vedem dacă e numai din perspectiva mediului rural, această abordare trebuie gândită complementar cu activitatea centrelor de vaccinare mobile”, a declarat Andrei Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.
Luminiţa Zane este medic de familie în Craiova. Îți spune că ar putea vaccina 5 persoane într-o oră. Va accepta să facă asta numai dacă statul îi va deconta toate cheltuielile. Numai pentru chirie ar trebui să scoată dublu din buzunar.
„Trebuie dezinfectat după fiecare în parte. Deci, dezinfectanţi de suprafeţe, atmosferă şi lămpi, în plus, de distrugere, puse în acele săli. Costumaţia noastră care trebuie schimbată destul de des. Deci, costurile…Nu mai vorbim de partea de seringi. Nu ştim- o să ni se ofere, n-o să ni se ofere”, a spus medicul.
Până acum, peste 745 de mii de persoane sunt pe listele de vaccinare. Bogdan Marica e antreprenor și aşteaptă de două săptămâni să fie programat la un centru de vaccinare. Medicul de familie ar fi soluţia ideală pentru el.
„Ești mai aproape de medicul de familie. te sună, în momentul în care are doza disponibilă. Doar te duci, te vaccinezi și în trei minute ești înapoi acasă”, spune Bogdan.
Acum, în România, se vaccinează, zilnic, aproximativ 50.000 de persoane. Dacă jumătate din cei peste 11.000 de medici de familie ar vaccina în cabinetele lor, ar însemna o creştere de aproximativ 25 mii de persoane pe oră.