Studiu Avangarde: Românii nu mai au încredere în Vlad Voiculescu și în Guvernul României. Când cred oamenii că-și vor relua viața de dinainte de pandemie

  • Un studiu realizat de Avangarde prezintă o imagine de ansamblu a stării pandemiei în România: Au fost chestionate 910 persoane.
  • Niciun respondent nu a notat Guvernul României cu 10 pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.
  • 23% dintre respondenți au spus că ne vom întoarce la normal în a doua parte a anului 2022.
  • Românii nu au încredere în Vlad Voiculescu: 63% dintre respondenți au spus că Voiculescu nu va putea rezolva problemele legate de sistemul de sănătate.
  • 59% dintre respondenți spun că de campania de vaccinare anti-COVID ar trebui să se ocupe în continuare Armata.
  • Pfizer este cel mai de încredere vaccin pentru 24% dintre respondenți.

A trecut mai bine de un an de la prima stare de urgență care a marcat România. A trecut mai de bine de un an de când bilanțul zilei este cea mai așteptată informație.

Cum arată România după această perioadă în care obiceiurile s-au schimbat, iar cea mai populară întrebare a zilei este „Te-ai vaccinat?” sau „Când te vaccinezi?”.

Conform studiului realizat de Avangarde, 79% din populația României consideră că situația țării în contextul pandemiei de coronavirus se îndreaptă într-o direcție mai puțin bună.

Ce notă acordă românii Guvernului pentru gestionarea pandemiei

Niciun respondent nu a notat activitatea Guvernului cu 10.

Românii sunt exigenți atunci când sunt întrebați ce notă ar acorda Guvernului pentru modul în care a gestionat până în acest moment pandemia.

63% dintre români au acordat note de 1, 2, 3 și 4, iar 21% dintre respondenți au notat Guvernul României cu 4, 5 și 6.

Doar 15% dintre respondenți au acordat note peste 5.

Niciun respondent nu a notat activitatea Guvernului cu 10.

Ce spun românii despre revenirea la normal

23% dintre respondenți au spus că ne vom întoarce la stilul de viață de dinainte de pandemie în a doua parte a anului 2022.

Românii au fost întrebați când cred că viața va reveni la normal, luând în considerare evoluția pandemiei de coronavirus la nivel mondial.

23% dintre respondenți au spus că ne vom întoarce la stilul de viață de dinainte de pandemie în a doua parte a anului 2022.

21% dintre aceștia au spus că viața nu va mai reveni la normal niciodată.

2% dintre respondenți au spus că în această vară, iar 6% consideră că ne vom revendica viața, așa cum o știm, la finalul anului 2021.

Este vaccinarea anti-COVID necesară?

48% dintre respondenți au spus că vaccinarea anti-COVID este necesară pentru toată lumea.

Studiul a explorat și tema vaccinării anti-COVID, iar românii au fost întrebați dacă administrarea serului ar fi necesară.

48% dintre respondenți au spus că vaccinarea anti-COVID este necesară pentru toată lumea.

32% consideră că vaccinarea nu este necesară, în timp ce 3% dintre respondenți cred că vaccinarea este o soluție doar pentru persoanele cu vârste de peste 55 de ani.

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson sau Sputnik? În ce vaccin au încredere românii

24% dintre respondenți au spus că au încredere în vaccinul anti-COVID Pfizer.

Conform studiului realizat de Avangarde, românii optează într-un număr foarte mare pentru vaccinarea cu Pfizer: 24% dintre respondenți au spus că au încredere în acest ser.

Moderna este ales de doar 6% dintre respondenți, în timp ce 3% dintre aceștia aleg AstraZeneca.

13% dintre respondenți au spus că au încredere în toate vaccinurile anti-COVID.

Sputnik a fost ales de doar 1% dintre respondenți.

Și totuși, cel mai mare procentaj este situat în dreptul variantei de răspuns „Niciunul”: 33% dintre respondenți nu cred în niciun ser pe care îl au acum la dispoziție pentru vaccinare.

33% dintre respondenți nu cred în niciun ser pe care îl au acum la dispoziție pentru vaccinare.

Cine ar trebui să se ocupe de campania de vaccinare anti-COVID în România

59% dintre respondenți spun că ar trebui să se ocupe în continuare armata de campania de vaccinare anti-COVID.

59% dintre respondenți spun că ar trebui să se ocupe în continuare Armata, iar 12% spun că aceasta ar trebui să fie preluată de Ministerul Sănătății.

Românii nu au încredere în Vlad Voiculescu

63% dintre respondenți nu au încredere că Vlad Voiculescu poate rezolva problemele legate de sistemul de sănătate din România.

Respondenții au fost întrebați dacă Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătății în România, va putea rezolva problemele legate de sistemul de sănătate, iar 63% dintre aceștia au spus că nu.

11% dintre respondenți încă au încredere în Vlad Voiculescu.

În plus, românii au spus că nu sunt mulțumiți de activitatea ministrului Sănătății din acest an: 72% dintre respondenți au afirmat că sunt nemulțumiți (52%) și foarte nemulțumiți (20%).

La polul opus, doar 17% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de activitatea acestuia.

Aceste răspunsuri vin din partea unui total de 910 persoane, dintre acestea 80% fiind cetățeni care nu au fost infectați cu SARS-CoV-2.

Doar 12% au spus că au trecut printr-o infecție cu coronavirus.

55% dintre respondenți cunosc persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2, iar 35% nu știu pe cineva care să fi trecut prin boală.

În ce instituții din România mai cred cetățenii în 2021

57% dintre respondenți au o părere foarte bună despre Armată, iar 47% au o părere foarte bună despre Biserică.

Despre Armată, 57% dintre respondenți au o părere foarte bună, iar Biserica se află pe al doilea loc, cu un procentaj de 47%.

24% dintre respondenți au o părere bună despre Poliție și același procentaj se aplică și pentru Peședinție.

DSP, Parlamentul și Partidele sunt pe ultimul loc: 15% procentaj pentru DSP, 9% pentru Parlament și doar 3% pentru Partide în ceea ce privește o opinie pozitivă manifestată de respondenți.

Metodologie

Studiul a fost derulat în perioada 15 martie 2021 – 26 martie 2021, pe un eșantion de 910 subiecți din populația adultă neinstituționalizată a României.

Metoda de cercetare prin care au fost colectate datele în urma cărora s-a realizat studiul a fost CATI, adică interviurile telefonice.

Marja de eroare pentru studiul Avangarde este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.