Premierul Florin Cîțu a anunțat, sâmbătă, că România ar putea produce un vaccin anti-Covid la Institutul Național Cantacuzino. Partea română a informat autoritățile europene că România are capacitatea de a produce vaccinuri.

Medicul Radu Țincu a comentat în direct la Aleph News anunțul premierului.

„Știm foarte clar că Insititutul Cantacuzino, înființat în 1921, este un institut cu tradiție. De-a lungul timpului a reușit să se impună la nivel european. Însă, din păcate, subfinanțarea din ultimii 30 de ani și lăsarea în paragină a institutelor de cercetare în domeniul medical și-au spus cuvântul,” a spus Radu Țincu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Anunțul premierului este încurajator, însă de aici până a pune în practică ideea prim-ministrului este cale lungă. (…) Sunt o serie de reglementări europene care trebuie să fie îndeplinite de România. (…) Nu cred că se poate discuta de o începere a producției de vaccin de la o lună la alta. Cel mai probabil vor fi necesare ivnestiții majore în infrastructura tehnică a Institutului Cantacuzino,” a dăugat medicul Țincu.

„E un mare lucrur că a fost dat acest anunț, este îmbucurător

Medicul Emilian Imbri este de părere că ambiția, curajul și optimismul autorităților din România sunt de lăudat.

„Cel puțin ambiția, curajul și optimismul sunt de lăudat. (…) Ca să ajungi la recunoașterea că produci un vaccin la Cantacuzino îți trebuie, în primul rând, să strângi echipă, să știi ce vrei să faci. Doar dacă faci la comandă și atunci o faci ca orice producător de medicamente, ceva ce îți dă ca patent cineva de afară. Probabil că asta se poate face mai repede. Și asta ar fi bine să se facă în România”, a spus Emilian Imbri.

„E un mare lucrur că a fost dat acest anunț, este îmbucurător. Fabricat în România nu înseamnă neapărat made in Românaia, dar este bine-venit. Va fi nevoie de timp.”

„Rămâne de văzut ce fază a vaccinului se fabrica. Probabil că vom vorbi despre o împachetare sau o etichetare în limba română, pentru că este cea mai ușoară fază a procesului,” a spus Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

„Procesul de fabricație de la materie primă reclamă foarte multe etape și standarde de calitate. (..) Eu văd posibilitatea ca noi să îl fabricăm sub licența unuia dintre fabricanții care deja l-au descoperit.”

„Eu militez pentru redeschiderea Institutului Cantacuzino. Îi dau încă o dată un mesaj premierului Cîțu să aloce 20 de milioane de euro pentru a reabilita în totalitate Institutul Cantacuzino sau să construiască o fabrică de vaccinuri de la zero. (…) Ungaria are fabrică, Bulgaria, până și Ucraina.”

Când vine vorba despre fondurile pe care le-ar putea accesa România pentru a produce vaccinul, Dragoș Damian spune: „Există cel puțin patru axe prin care UE oferă bani pentru reziliența sistemelor medicale.”

Dragoș Damian spune că un vaccin poate fi dezvoltat în doi ani.

Ar putea creşte numărul de doze pentru România

Dacă se vă întâmpla acest lucru, cel mai important aspect este acela că ar crește numărul de doze alocat și tării noastre.

În acest moment Romania primește cele trei vaccinuri aprobate de agenția europeană a medicamentului. Astra Zeneca vă anunge și la noi mâine. Este prima transa de peste 81 mii de doze, iar vaccinarea populației ar urma să înceapă pe 10 februarie. Dar aceste vaccinuri le primim în funcție de cum a negociat UE contractele cu firmele producătoare. Iar în ultimele săptămâni, producătorii de vaccinuri au scăzut livrările din diverse motive.

Doar două suplimente alimentare mai sunt produse acum la Institutul Cantacuzino. Ultima dată a fost produs aici vaccinul gripal, în 2013. Tehnologia folosită pentru acest vaccin este una veche, total diferită de cea folosită acum pentru serul COVID. Așadar, ar trebui o linie de producție nouă, construită de la zero.

„De ce să nu fie o linie care să deschidă un drum?”

„Ar fi ideal pentru România să putem face acest lucru aici, indiferent de vaccin. Vorbim de o variantă de vaccin care este deja aprobat. Ar fi foarte bine să avem o fabrică care să producă vaccinuri. (…) De ce să nu fie o linie care să deschidă un drum?”, a spus medicul Adrian Marinescu.

„Nu vorbim de a crea un vaccin ,ci să reusim să producem un vaccin care este deja pe piață. Deocamdată, nu sunt lucrurile stabilit. Oricare dintre variantele existente ar putea să fie luate în calcul”, a adăugat Adrian Marinescu pentru Aleph News.