• Europa produce 76% din necesarul mondial de vaccinuri
  • Majoritatea fabricilor sunt în Vestul Europei, iar în Centru doar Ungaria are fabrică
  • Până acum în România s-au vaccinat aproximativ 650.000 de persoane

Am scăpa de grija transportului şi a distribuţiei, dacă am avea un vaccin produs în România. De pe poarta Institului Cantacuzino nu a mai ieşit un ser care să imunizeze de opt ani, însă putem redeveni unul dintre jucătorii de pe piaţa vaccinurlor.

Dacă ne referim la orice tip de ser, în general, Europa deţine 76% din producţia de vaccin din lume. Sunt 12 situri de cercetare, în opt ţări de pe glob, care lucrează neobosit la dezvoltarea unor noi seruri.

În Europa, vaccinurile sunt produse în 27 de fabrici, din 11 ţări. Cele mai multe dintre aceste fabrici sunt situate în vestul continentului. Doar ungurii au o fabrică de vaccin în zona Centrală şi de Est a Europei.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Unde sunt produse vaccinurile anti-COVID în Europa

Pfizer, care este primul vaccin aprobat în Uniunea Europeană, este produs acum în Belgia. La sfârşitul lui februarie va mai fi deschisă o fabrică la Marburg, în Germania, iar din vară va fi produs vaccinul şi la fabrica Sanofi din Frankfurt.

Serul Moderna este produs în Elveţia şi Spania, iar vaccinul AstraZeneca este produs la două fabrici din Marea Britanie, în Olanda şi Belgia. Mai sunt contracte semante cu două fabrici din Germania, care îşi vor face linii de producţie pentru vaccinul anglo-suedez.

Conform datelor primite de la Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de vaccinare în România, de la începutul campaniei și până acum s-au vaccinat cu prima doză peste 454.000 de români și aproape 200.000 cu ambele doze, iar în ceea ce privește reacțiile adverse, au fost raportate în total peste 2.000 de cazuri.