• Mai multe țări europene suspendă vaccinarerea cu serul AstraZeneca
  • Decizia, luată în urma unor probleme cu coagularea sângelui
  • O asistentă a murit în Austria după administrarea vaccinului
  • Agenția Europeană a Medicamentului nu a găsit o legătură între ser și deces

UPDATE România suspendă vaccinarea cu AstraZeneca din lotul ABV2856, anunțî Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Autoritățile menționează că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

9 țări suspendă temporar vaccinarea cu serul de la AstraZeneca din cauza efectelor adverse. Mai multe țări continuă vaccinarea cu AstraZeneca, dar nu mai folosesc un anumit lot. Italia, Austria, țările baltice și Luxemburg fac asta.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Danemarca, Norvegia și Islanda au oprit momentan toate vaccinările cu AstraZeneca după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unele persoane imunizate. În Romania, peste 200.000 de oameni au fost vaccinați până acum cu AstraZeneca și nu există reacții semnificative. În Europa s-au vaccinat 5 milioane de oameni cu AstraZeneca până acum.

„Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune şi care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 ţări europene. Aş menţiona că România nu a primit doze din acest lot”, spune colonelul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Vaccinarea poate continua. Nu există o relaționare a cheagurilor de sânge cu vaccinul AstraZeneca”, a anunțat în această seară Agenția Eruopeană a Medicamentului, adaugând că investigațiile continuă.

„Dacă va exista o decizie care să vizeze toate loturile de vaccin, foarte probabil și Romania va lua această decizie”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Mai mulți români spun că au primit serul din lotul retras în Italia

Mai mulți români, în special din zona orașelor Iași și Suceava, au reacționat, pe paginile de socializare, spunând că și ei au primit ser din lotul ABV2856, cel retras în Italia, majoritatea în 7 martie.

Una dintre persoanele vaccinate a primit serul în 7 martie, în județul Suceava, alta, în județul Iași, de asemenea, în 7 martie. Ambele buletine au înscris, pe buletinul de vaccinare, numărul lotului, respectiv ABV2856.

Cu toate acestea, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a dat asigurări, miercuri, că lotul de vaccin retras din 9 țări europene nu a ajuns în România. Documentele prezentate de români contrazic, însă, spusele coordonatorului Comitetului Național de Vaccinare.

Mai există, însă, un lot retras, cel despre care face referire Austria. Este vorba de ABV5300, potrivit EMA. Și acesta a fost retras după ce o persoană a raportat tromboză și a murit la 10 zile de la vaccinare. Alta a suferit un edem pulmonar după administrarea serului.