- Un bărbat de 66 de ani a primit prima doză de la Pfizer şi rapelul de la Moderna
- În centrele de vaccinare sunt cabine separate pentru administrarea celor două vaccinuri
- Dr. Virgil Musta: Nu există riscuri pentru pacient, dar nu ştim ce eficienţă are combinarea dozelor
În cazul pacientului de la Târgu Jiu, care a primit rapelul de la Moderna, în loc de Pfizer BioNTech a fost deschisă o anchetă acum, dar asta nu schimbă nimic. Ţi se poate întâmpla şi ţie. Din vina ta sau a organizării de la centrul de vaccinare.
Într-un centru de vaccinare din Timișoara în care se administrează şi Pfizer şi Moderna, şefa centrului îşi pregăteşe singură listele pentru a elimina orice risc. O listă cuprinde programările la prima doză, alta – programările la rapel.
Ioana Malița, medic coordonator la Centru de Vaccinare în Timişoara: „Apoi, înainte de a ajunge efectiv în cabina de vaccinare, se mai verifică încă o dată. În cabina de vaccinare se verifică încă o dată, de către asistenta care efectuează vaccinarea, dacă pacientul a intrat unde trebuie.”
Petronela Axinte, corespondent Aleph News: „Dar, chiar şi aşa, cu atât de multe măsuri de precauţie, şi tu ca pacient, trebuie să fii extrem de atent, când ajungi aici. Să te uiţi ce scrie pe cabina în care intri, ca să ştii sigur, că intri unde trebuie.”
Ce se întâmplă dacă un pacient primeşte un alt vaccin?
Ioana Malița, medic coordonator la Centru de Vaccinare în Timişoara: „Îl vom urmări o perioadă mai lungă, aici, decât cele 15 minute, respectiv 30 de minute şi anunţăm imediat DSP, pentru a ne oferi sprijinul necesar.”
Nu există studii şi nici indicaţii clare în privința riscurilor și efector adverse la un rapel de la alt producător.