- Aproape 100.000 de persoane au fost vaccinate în total de când a început campania de vaccinare
- Deşi trebuia să ajungem să imunizăm 20.000 de cadre medicale într-o zi, nu am reuşit acest lucru
- Unul dintre motive este şi reticenţa cadrelor medicale
Au trecut două săptămâni de când s-a dat startul campaniei de vaccinare în România. Deşi trebuia să ajungem să imunizăm 20.000 de cadre medicale într-o zi, nu am reuşit acest lucru.
Advertisment
Aproape 100.000 de persoane au fost vaccinate în total. Putem spune că imunizăm cu frâna de mână trasă. Unul dintre motive este şi reticenţa cadrelor medicale. Unii au fost de acord inițial, dar apoi s-au răzgândit. Liliana Pintilie este preşedintele Ordinului Asistenţilor din Iaşi și spune că vaccinarea a pornit mai greu din cauza comunicării slabe.
Liliana Pintilie, Preşedinte OAMGR Iaşi: „Colegii mei nu au vrut să se vaccineze iniţial. Era un procent foarte mic, pentru că au lipsit foarte multe informaţii. Nimeni nu ştia foarte multe despre acest vaccin. Cred că în jur de 40% dacă erau dispuşi să îşi facă acest vaccin.”
Recomandări
„Dar acum, având în vedere că totuşi au apărut informaţii, am văzut foarte multe exemple pozitive, am văzut că nu are foarte multe reacţii adverse, aproape chiar deloc sunt mai mulţi colegi, eu zic că în jur de 65-70 % se vor vaccina.”
În Dolj, din peste 10.000 de cadre medicale, 3.410 s-au vaccinat până acum. Medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, are același răspuns: comunicarea proastă făcută de autorități. El consideră că şi strategia de vaccinare a fost gândită greşit.
Eleordor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica: „Undeva spre jumătate din cadrele medicale s-ar putea să fi intrat deja în contact cu acest virus. Cred că era necesară mai întâi o testare a imunităţii personale a fiecărui angajat din sănătate şi în prima etapă trebuia să-i imunizăm pe cei care nu posedă încă imunitate.”
Partenerii noștri