Riscul de miocardită şi pericardită după vaccinarea anti-COVID este confirmat de realizatorii unui studiu. Totuşi, se întâmplă foarte rar, iar starea pacienţilor evoluează favorabil.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România au analizat concluziile unui studiu recent al EPI-PHARE.

Cercetarea confirmă existenţa unui risc rar de miocardite şi pericardite în termen de 7 zile de la vaccinarea împotriva COVID-19 cu un vaccin ARNm (Comirnaty-Pfizer şi Spikevax-Moderna) la persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani, în special la tinerii între 12 şi 29 de ani.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Acest risc este mai mare cu vaccinul Spikevax, este altă concluzie a studiului. Totodată, cercetarea confirmă şi evoluţia clinică favorabilă a cazurilor de miocardită şi pericardită după vaccinare.

Nu au fost raportate decese în rândul persoanelor internate pentru miocardită sau pericardită în urma vaccinării, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

Aceste date noi de farmaco-epidemiologie nu pun sub semnul întrebării raportul beneficiu/risc al vaccinurilor Pfizer şi Moderna, a căror eficacitate împotriva formelor severe de COVID-19 trece de 90%, este concluzia specialiştilor.