Rusia anunță că va începe testele clinice pentru un vaccin care va produce imunitate celulară și protecție pentru 13 ani

Studiu laborator

Studiu laborator

Rusia anunță că va începe în iulie testele clinice pentru un vaccin anti-COVID care ar produce imunitate la nivel celular și protecție pentru 13 ani, a declarat Agenția Federală Medico-Biologică a Rusiei, conform Agerpres.

Directoarea Agenției, Veronika Skvorţova, a menționat la o reuniune cu Vladimir Putin că este vorba despre un vaccin de nouă generaţie, dezvoltat pe o nouă platformă tehnologică. Primele două faze ale testelor clinice vor fi unite, „întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit”.

„Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală – cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, a declarat Veronika Skvorţova.

„În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani”, a adăugat ea. Veronika Skvorţova a subliniat că această direcţie a cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Până acum, Rusia a realiat trei vaccinuri împotriva COVID-19 – Sputnik V, EpiVacCorona şi CoviVac.

Exit mobile version