- Cercetătorul Dan Buttner a studiat timp de 20 de ani comunitățile de centenari.
- Mănâncă sănătos, oprește-te înainte să fii sătul, fă o siestă de 20 de minute.
- Elimină stresul, fă mișcare zilnic, practică respirația profundă și meditația.
- Găsește-ți un scop în viață, petrece timp cu cei dragi, fă parte dintr-o comunitate.
Exista câteva lucruri simple pe care le poți face ca să trăiești mult și, mai ales, fericit. Cercetătorul Dan Buttner a studiat timp de 20 de ani comunitățile în care se trăiește mult – așa numitele Zone albastre, cum ar fi Okinawa sau Sardinia în care numărul centenarilor este cel mai mare. Buttner a găsit câteva obiceiuri pe care cei care trăiesc acolo le au în comun.
Care sunt secretele unei vieți lungi și fericite?
Alimentația este importantă. Prima constatare: privilegiază proteinele vegetale, redu carnea roșie și elimină alimentele procesate.
Gătește pe cât posibil acasă, mâncăruri simple. Buttner citează o regula japoneză care spune să te oprești din mâncat înainte să îți umpli stomacul complet.
Vinul roșu face parte din dieta mediteraneeană, dar mai importantă este compania, nu ceea ce bei. Fă o siesta de 20 de minute după amiaza dacă îți permiți, fă mișcare, desigur și relaxează-te, elimină stresul prin respirație profundă, meditație, poți face aceste lucruri timp de câteva minute oricând și oriunde, inclusiv la birou.
Ce sfaturi oferă pentru suflet ?
Sănătatea, fericirea și longevitatea noastră depind vital de starea noastră de spirit. Printre sfaturile pe care ni le da cercetătorul: găsește-ți un scop în viață care să răspundă la întrebările: Ce iubesc? La ce sunt bun? De ce are nevoie lumea? Pentru ce pot fi recompensat?
Este important să faci parte dintr-o comunitate. Potrivit lui Buettner, chiar și participarea la slujbe religioase de patru ori pe lună, duminica, ar putea prelungi viața cu până la 14 ani, dar aceleași sentimente de conexiune și apartenență pot fi obținute și de către cei care se înscriu la diferite cursuri sau la o sală de sport.
La fel de important: găsește-ți timp să îl petreci cu cei dragi. S-a demonstrat că dragostea și interacțiunile sociale pozitive eliberează oxitocină, cunoscută sub numele de hormonul iubirii, care ajută la reducerea nivelului de stres și te face fericit.
Citește și