- Barcelona a fost desemnată destinația ideală pentru „vacanță la locul de muncă”.
- 57% dintre angajații hibrizi și-au prelungit vacanțele ca să lucreze în străinătate.
- În Europa, mai sunt în top Parisul, Milano, Amsterdam și Lisabona.
Barcelona a fost desemnată destinația ideală pentru „vacanță la locul de muncă”. „Vacanțele de lucru” sau efectuarea unei munci dintr-o destinație de vacanță sunt o tendință apărută pe timpul pandemiei și post-Covid.
Compania IWG a comparat 26 de orașe din întreaga lume, clasificându-le pe o scară de la 1 la 10 în funcție de climă, cultură, cazare, transport, mâncare și băutură, fericire, viteza internetului și disponibilitatea unui spațiu de lucru flexibil, scrie CNBC.
„Categoriile au fost alese pentru a lua în considerare mediul optim pentru a lucra în străinătate, inclusiv cerințele de bază privind condițiile de trai”, a declarat Darren Rogers, country manager al IWG Singapore.
„Există, de asemenea, factori care pot avea un impact asupra productivității, cum ar fi banda largă și disponibilitatea unor spații de lucru flexibile.”
Barcelona, renumită pentru scena sa culturală vibrantă și soare aproape pe tot parcursul anului, s-a clasat pe primul loc pentru cei care „caută combinația perfectă între muncă și timp liber”, arată studiul.
IWG a realizat, de asemenea, un sondaj în rândul a peste 1.000 de „angajați hibrizi”, care a arătat că aproape trei din cinci (57%) au făcut vacanțe de lucru în ultimul an – în care și-au prelungit vacanțele lucrând din străinătate.
„Orizonturile lucrătorilor de astăzi nu se mai limitează la țările lor”, a adăugat Rogers.
„Am văzut că angajații din întreaga lume apreciază cu adevărat oportunitatea de a-și putea prelungi vacanțele prin workcations și, în schimb, angajatorii beneficiază și ei, de echipe angajate, fericite și productive.”
Studiul a arătat că viteza de bandă largă este principala necesitate pentru „nomazii digitali”, depășind costul vieții și vremea.
Singapore a obținut cel mai mare punctaj pentru viteza de bandă largă (9), urmat de New York (8,5) și Hong Kong (8).
Singapore se află pe locul 21 în listă, cu scoruri ridicate la alte categorii, cum ar fi fericirea și transportul.
Barcelona și Toronto – primele două orașe clasate – au înregistrat scoruri deosebit de bune în ceea ce privește viteza benzii largi și prețurile de cazare.
Top 10 orașe pentru vacanțe de lucru: Barcelona, Toronto, Beijing, Milano, New York, Rio de Janeiro, Amsterdam, Paris, Jakarta și Lisabona.
De exemplu, chiria medie lunară în Barcelona costă 1.158 de dolari, iar în Toronto 1.769 de dolari – față de 3.632 de dolari în New York – cea mai scumpă din listă.
„Am văzut că angajații din întreaga lume apreciază cu adevărat oportunitatea de a-și putea prelungi vacanțele prin workcations și, în schimb, angajatorii beneficiază și ei, cu echipe foarte angajate, fericite și productive.”
Atractivitatea Barcelonei constă, de asemenea, în „combinația unică de soare, mare, nisip și atmosferă cosmopolită”, a declarat IWG.
Potrivit studiului, orașul spaniol a obținut un punctaj bun în ceea ce privește costul transportului și are „un cost al vieții relativ scăzut” în comparație cu alte orașe europene populare.
O ceașcă de cafea în Barcelona costă în medie 2,68 dolari, față de 4,92 dolari pentru Los Angeles și 4,57 dolari pentru Beijing.
În afară de cazarea relativ accesibilă, Toronto se mândrește cu scoruri ridicate în ceea ce privește fericirea și cu „o multitudine de spații de lucru flexibile”, se arată în studiu.
„Cel mai mare oraș al Canadei oferă o experiență diversă pentru nomazii digitali, cu peste 25% din oraș acoperit de păduri și un impresionant 18% dedicat parcurilor, oferind spații verzi ample pentru relaxare în mijlocul mediului urban plin de viață”, se arată în studiu.
Spania și Canada au introdus anul trecut noi programe pentru nomazi digitali, adresându-se profesioniștilor care își pot desfășura activitatea oriunde.
În completarea topului trei se află capitala chineză Beijing, de asemenea cel mai bun oraș asiatic pentru vacanțe de lucru. Acesta „a obținut performanțe excepționale” în categorii precum cultura, cazarea și costurile de transport, potrivit IWG.
Orașul are un total de 1.484 de galerii și muzee – al doilea cel mai mare număr de galerii și muzee de pe listă, după New York. Chiria costă în medie 1.204 dolari pe lună, potrivit studiului.
Citește și
ChatGPT intră în business. OpenAI lansează ChatGPT Enterprise, varianta pentru companii