enomenul prin care atribui trăsături umane entităților non-umane se numește antropomorfism Pe măsură ce interacțiunea cu AI crește, riști să dezvolți o serie de sentimente
  • Fenomenul prin care atribui trăsături umane entităților non-umane se numește antropomorfism.
  • Pe măsură ce interacțiunea cu AI crește, riști să dezvolți o serie de sentimente.
  • Expresiile faciale, tonul vocii și limbajul corpului pot crește percepția de umanitate a A.I.
  • Acțiunile A.I.-ului pot evoca răspunsuri emoționale din partea utilizatorilor.
  • Ambrosă: Persoanele care s-ar putea îndrăgosti de A.I. au anumite probleme emoționale.
  • Ambrosă: Chiar dacă A.I. e programat să ofere „empatie”, doar simulează, nu are consecință.

Este posibil să te îndrăgostești de inteligența artificială? Mark Travers, un psiholog american, spune că da. Și că riști. Acesta explică în ce fel tind oamenii să atribuie trăsături umane entităților non-umane și să dezvolte anumite sentimente similare cu iubirea. Ce factori psihologici ar putea contribui la dezvoltarea unei conexiuni emoționale sau a unei forme de „îndrăgostiri” față de inteligența artificială îți spune Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Putem vorbi despre o serie de factori psihologici care ar putea contribui la dezvoltarea unei conexiuni emoționale sau a unei forme de îndrăgostiri față de inteligența artificială. Acești factori includ nivelul de empatie și sensibilitate emoțională. Persoanele care sunt extrem de empatice și sensibile emoțional pot fi mai susceptibile să dezvolte legături emoționale puternice cu AI-ul în special dacă acesta este programat să ofere răspunsuri empatice și să simuleze emoțiile umane”.

De la cap se strică poveștile

Ce riști când te îndrăgostești de AI? Interfața AI imită semnalele sociale și gesturile umane, cum ar fi expresiile faciale, tonul vocii și limbajul corpului. Astfel, ai putea percepe AI-ul ca având aceleași trăsături de personalitate ca tine, incluzând calități precum empatie, umor sau bunătate.

Bianca Adăscăliței, psiholog, are mai multe detalii:  „Cred că nevoile neîndeplinite în societate și faptul că unele persoane se pot simți mai în siguranță în interacțiunea cu inteligența artificială pot duce la niște relații destul de strânse, poate chiar îndrăgostire și, așa cum menționați mai devreme, atribuirea factorului uman unor roboți sau inteligenței artificiale poate constitui o bază pentru o relație afectuoasă. Sigur că există și riscuri, decepția fiind unul dintre ele. Mai mult de-atât vorbim de relații controlate, relații care nu sunt cu o entitate umană, ceea ce poate duce la zona de izolare”.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și