• Ușa a fost construită în anul 1515, dar a cunoscut faima mondială la Expoziția de la Paris.
  • Ușa are un sistem compus dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte.
  • În 2022, World Record Academy a stabilit că ușa are cea mai complicată încuietoare.

O ușă a bisericii fortificate din Biertan deține recordul pentru „cea mai complicată încuietoare din lume„. De ce? Pentru că are 19 zăvoare.

De când datează această ușă și de ce este atât de specială?

Ușa a fost construită în anul 1515, dar a cunoscut faima internațională abia în 1900 când a fost scoasă din balamle și prezentată la Expoziția Mondială de la Paris în 1900. De atunci, a primit premiul pentru
„cea mai complexă încuietoare”, pentru că – după cum ai spus și tu este compusă dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte.

În perioada 14 aprilie – 12 noiembrie 1900, această ușă a fost văzută de pese 50 de miloane de vizitatori care au trecut pragul expoziției. Practic, această ușă a fost cel mai mare influencer în acel an.
Trecând și peste această poantă, de reținut că în 2022, World Record Academy a stabilit oficial că această ușă are cea mai complicată încuietoare din lume.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Dar cum de a fost creată aceeastă ușă?

Răspunsul poate părea banal: din nevoie. Ușa proteja bunurile bisericii în sacristie, încăpere special făcută pentru obiectele valoroase. Aici se mai puneau bani la adăpost când exista amenințarea unui război. Aceste 19 zăvoare nu sunt solitare, ci complementare,interconectate între ele, ceea ce ne demonstrează că este o adevărată bijuterie a tehnologiei medievale. Din 1993, Biserica fortificată de la Biertan este obiectiv inclus în patrimoniul UNESCO.

Citește și