• În timp ce orice nivel de consum de alcool prezintă riscuri pentru sănătatea adulților tineri, persoanele în vârstă pot beneficia de o cantitate mică de alcool în fiecare zi.
  • Un pahar pe zi ține doctorul departe, dar numai pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, arată o analiză.
  • Cercetătorii recomandă ca orientările privind consumul de alcool să fie adaptate în funcție de vârstă.

Potrivit celui mai mare studiu, alcoolul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate și niciun beneficiu pentru tineri, dar unii adulți mai în vârstă ar putea avea de câștigat dacă beau o cantitate mică de alcool.

Potrivit The Independent, concluzia vine de la autorii studiului Global Burden of Diseases, cu sediul la Universitatea Washington din Seattle, care produce cele mai cuprinzătoare date privind cauzele bolilor și deceselor din lume.

În urmă cu patru ani, studiul afirma că până și consumul ocazional de alcool este dăunător pentru sănătate și sugera ca guvernele să sfătuiască oamenii să se abțină în totalitate.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Dar, după o nouă analiză majoră a datelor globale, experţii din spatele studiului au ajuns la noi concluzii. Potrivit acestora, tinerii se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate din cauza consumului de alcool decât adulţii mai în vârstă.

Ei adaugă că adulţii cu vârsta de peste 40 de ani, fără afecţiuni de sănătate subiacente, pot beneficia de un consum limitat de alcool, cum ar fi un pahar mic de vin roşu pe zi, inclusiv de un risc redus de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral şi diabet.

Vârsta, factor de decizie

Rezultatele lor, publicate în Lancet, sunt primele care raportează riscul de consum de alcool în funcţie de regiunea geografică, vârstă, sex şi an. Ele sugerează că recomandările globale privind consumul de alcool ar trebui să se bazeze pe vârstă şi pe locaţie, cu cele mai stricte orientări pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani, care prezintă cel mai mare risc de consum nociv de alcool la nivel mondial.

Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea, dar persoanele mai în vârstă pot beneficia de pe urma consumului de cantităţi mici”, a declarat autorul principal, Dr. Emmanuela Gakidou, profesor de ştiinţe metrice de sănătate la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington. „Deşi poate că nu este realist să credem că tinerii adulţi se vor abţine de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la sănătatea lor”.

Rezultatele studiului

Se estimează că un total de 1,34 miliarde de persoane au consumat cantităţi dăunătoare de alcool în 2020, potrivit analizei obiceiurilor de consum de alcool din 204 ţări.

Studiul, publicat în revista Lancet, a constatat că 59% dintre cei care au consumat cantităţi dăunătoare au avut vârsta cuprinsă între 15 şi 39 de ani, persoane pentru care alcoolul nu a adus niciun beneficiu pentru sănătate şi a prezentat riscuri, inclusiv leziuni legate de consumul de alcool sau accidente de maşină, sinucideri sau crime. Trei sferturi dintre băutorii nocivi erau bărbaţi.

Cercetătorii au analizat riscul consumului de alcool asupra a 22 de rezultate în materie de sănătate, inclusiv leziuni, boli cardiovasculare şi cancere, folosind datele Global Burden of Disease din 2020.

Cu ajutorul acestor informaţii, cercetătorii au putut estima cât de mult alcool ar putea bea o persoană înainte de a-şi asuma un risc excesiv pentru sănătatea sa, în comparaţie cu cineva care nu a consumat deloc alcool.

Bărbații sunt de trei ori mai predispuși decât femeile să bea în exces

Cercetătorii au considerat că o băutură standard este un pahar de 100 ml de vin roşu cu 13% alcool sau o cutie sau o sticlă de 375 ml de bere cu 3,5% alcool.

Ei au constatat că, pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani, cantitatea de alcool recomandată înainte de a ,,risca pierderea sănătăţii” era de doar 0,136 dintr-o băutură standard pe zi. Pentru femeile de aceeaşi vârstă, ,,nivelul minim teoretic de expunere la risc” a fost de 0,273 băuturi – aproximativ un sfert dintr-o băutură standard pe zi.

Oamenii de știință avertizează

În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 şi 64 de ani, nivelurile de consum de alcool sigure au variat de la aproximativ o jumătate de băutură standard pe zi până la aproape două băuturi standard. Pentru cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, riscurile de ,,pierdere a sănătăţii din cauza consumului de alcool” au fost atinse după ce au consumat puţin peste trei băuturi standard pe zi.

O cercetare separată publicată joi în revista PLOS Medicine a constatat că un consum de şapte sau mai multe unităţi de alcool pe săptămână a fost asociat cu niveluri mai ridicate de fier în creier.

Fierul din creier a fost asociat cu bolile Alzheimer şi Parkinson şi este un potenţial mecanism pentru declinul cognitiv legat de alcool.