- Codin Maticiuc și Paul Seling a fost invitații lui Vlad Crioveanu într-o ediție specială a emisiunii „Ochii pe mine!”
- Codin Maticiuc: „Îmi doresc ca lumea să ia exemplele bune din viața mea”
- Codin Maticiuc: „Am găsit o nouă empatie extraodinar de puternică pentru părinții pacientului”
Codin Maticiuc este, cu siguranță, un personaj care te inspiră de orice parte a baricadei s-ar afla. Presa mondenă i-a zugrăvit, nu de puține ori, imaginea băiatului de bani gata, de fiu risipitor.
Advertisment
Paradoxal, în studioul Aleph News am avut un Codin Maticiuc ce a adus cu el povești emoționante și lecții de viață care adună în ele bucuria de a dărui.
Codin Maticiuc: „Îmi doresc ca lumea să ia exemplele bune din viața mea. Cadoul pe care părinții mei mi l-au oferit dintotdeauna a fost timpul. Ei mi-au dăruit timp să pot să fac orice. Dacă vreau să fiu șofer de Uber în Brazilia timp de o lună să văd cum e, pot. Am această lejeritate ceea ce mi se pare extraodinar. Pot face orice fără să mă gândesc ce pun pe masă și cum o să fie ziua de mâine.”
Recomandări
Codin Maticiuc: „Da, normal că mi-am făcut casă de producție. Se numește WatchMe Productions. Este așa pentru că, în 2013, când am făcut-o mi-am vândut niște ceasuri.”
Codin Maticiuc, despre copii din orfelinatul părinților săi: „Nicholas, Adrian și Nicușor care sunt frați, Ana, Monica. La mine pe blog, pe codinmaticiuc.ro găsiți articole, se numesc povești din orfelinat, și acolo sunt fără nume, dar o să găsiți povești despre fiecare copil.”
„Sunt implicat la orfelinat, este proiectul părinților mei. Ideologia lor a fost facem și nu știe nimeni. Noi am fost 95% din buget. De când a început treaba cu spitalele, eu am cu totul altă gândire. Cred că trebuie sa vorbești despre ce faci. Este puterea exemplului. Atâta timp cât eu am bani din familie și am niște urmăritori, cred că asta mă responsabilizează.”
Codin Maticiuc: „95% dintre toți copiii de la orfelinat sunt oameni care astăzi sunt angajați și plătesc taxe și impozite”
Codin Maticiuc: „Undeva la 95% dintre toți copiii de la orfelinat sunt oameni care astăzi sunt angajați și astăzi plătesc taxe și impozite. Noi în curtea acelui teren, am construit un alt imobil în care am făcut așa: o bucătărie mare la parter și garsoniere deasupra. Și avem următorul sistem: dacă ai ieșit din aceste centre de plasament, de la al nostru sau din altă parte, noi te primim aici, îți dăm o garsonieră.”
„Nu ai de plătit chirie, nu ai de plătit utilități, iar noi îți punem la dispoziție mic dejun și cină. Tu trebuie doar să fii angajat undeva – dacă tu spui că nu poți, îți găsesc eu, nu există nu se poate – și doi la mână, jumătate din salariul tău trebuie să îl ții într-un cont și vreau să văd că tu strângi bani. Adică, vreau să muncești și vreau să strângi bani.”
Codin Maticiuc, despre schimbare și maturizare: „Eu nu prea cred că a survenit aproape deloc o schimbare în mine. Cu maturizarea, cred că a existat o evoluție. Am 40 de ani. Dacă nu exista nicio evoluție, era o problemă. Dar o schimbare efectivă, la 180 de grade, nu! Pur si simplu am căpătat la un moment dat o voce. Am putut face lucruri în online. Percepția s-a schimbat.”
„Înainte era prezentată doar partea de vicii a vieții mele care există în continuare. În continuare îmi place să mă îmbăt și să mă urc pe mese. Și femeile, ca să știi îmi plac femeile deși nu mai am voie să-mi placă pentru că sunt într-o familie. Nu m-am schimbat foarte mult, doar că se prezintă acum și celelalte lucruri și părțile așa-zis pozitive. Mă compun în continuare amândouă aceste lumi.”
Invitatul lui Vlad Craioveanu este implicat în proiecte umanitare, unul dintre acestea fiind renovarea secției de oncologie pediatrică din Spitalul Fundeni.
Codina Maticiuc: „Noi ne ocupăm de spitale publice din bani privați”
Covid Maticiuc, despre proiectul ,,Spitale publice din bani privați”: „Cel care este acum pe locul 3 al donatorilor este Mihai Bendeac și până în martie va fi principalul donator al acestui proiect. El a zis că banii pe care-i face din online, 20% donează către cauza asta. Până la 1 martie, el va fi principalul donator.”
„Oamenii de rând pot dona prin SMS la 8845 cu textul FACEM. Trebuie menționt că sunt 2 euro pe lună. Ce facem? – Noi ne ocupăm de spitale publice din bani privați. Avem transparență totală. Acum facem și site-ul în care o să fie prezentat tot, noi acum renovăm secția de hematologie pediatrică de la Spitalul Fundeni.”
Codin Maticiuc: „Înainte să devin tată, când interacționam cu oamenii, mai ales cu cazurile sociale, cu oameni bolnavi, cu spitale, cu copii, cu toate lucrurile cu care interacționez eu zilnic, eram foarte focusat pe pacient și empatizam foarte mult cu pacientul și luptam pentru pacient. Am găsit o nouă empatie extraodinar de puternică pentru părinții pacientului.”
„Înainte, dacă era un copil bolnav de cancer, spuneam: „vai, săracul copil…” Acum mă uit la acei părinți cu mai multă empatie și grijă decât la copil în sine. Mi-am dat seama că durerea lor e mai mare decât durerea entității în sine, cu boala lui, cu tot ceea ce se poate întâmpla.”
„Sentimentele părintelui sunt extrem de puternice și extrem de fragile. Acei părinți sunt niște eroi, luptă, rezistă, încearcă să rămână tari, încearcă să transmită ce trebuie, ce e corect, veselie în momentele în care nu vor decât să meargă într-o debara să plângă.”
Partenerii noștri