• Respirația alternativă activează nervul vag și ajută la reducerea stresului.
  • Dacă îți scrii toate fricile pe o hârtie și înlocuiești scenariile negative cu unele pozitive, vei observa cum intensitatea lor poate scădea.
  • Jones a descoperit că încetinirea respirației cu doar 10 procente poate ajuta la reducerea atacurilor de panică.

Respirația alternativă și scrisul în jurnal. Acestea sunt cele două tehnici care te pot ajuta să îți depășești fobiile, potrivit lui Christopher Jones, autor și terapeut din Marea Britanie. Cum funcționează? Respirația alternativă activează nervul vag și ajută la reducerea stresului. În același timp, dacă îți scrii toate fricile pe o hârtie și înlocuiești scenariile negative cu unele pozitive, vei observa cum intensitatea lor poate scădea.

El a observat că oamenii care înainte de 2020 erau doar puțin fobici din punct de vedere social erau brusc îngroziți să facă lucruri precum urcatul în avion pentru că nu mai fuseseră într-un spațiu închis cu alte persoane timp de trei ani și că fobiile de germeni erau brusc „amplificate la maxim”.

Jones a descoperit că încetinirea respirației cu doar 10 procente poate ajuta la reducerea atacurilor de panică pe care oamenii le dezvoltă atunci când se confruntă cu fobiile. Aceasta angajează părțile creierului care te fac să fii mai conștient de ceea ce cauzează anxietatea și face ca ritmul cardiac să încetinească, ceea ce ajută la reducerea anxietății.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Pornim de la cauze, notate și în literatura de specialitate, sunt legate de zona ereditară și de învățarea involuntară de la familie, de la persoanele apropiate. De la atâtea lucruri apar temerile. Sau experiențele negative ale persoanei trăite pe cont propriu, fără intervenția sau interdicții din partea altora. O situație stresantă, neplăcută, negativă, însoțită de emoții puternice negative și, ulterior, de gânduri. De câte ori persoana se confruntă cu aceste situații în viitor față de momentul inițial va avea tendința să dezvolte gânduri negative”, a explicat Răzvan Zaharia, psiholog, la Aleph News.

Citește și