• Mai bine de o treime din producţia de energie din România anul trecut au fost generate de Hidroelectrica.
  • Energia nucleară, prin cele două reactoare de la Cernavodă, furnizează 20% din producția de energie din România.
  • România ar trebui să instaleze în următorii șase ani 12.000 MW de energie verde, conform angajamentelor europene.

Eolienele au devenit a patra forţă de producţie de energie din România, după hidro, nuclear şi gaz, dar peste cărbunii care au ajuns să reprezinte doar 13%, scrie Ziarul Financiar, într-o analiză asupra producției de energie din România. Aproape 70% din producţia de energie a României de anul trecut a venit din surse lipsite de emisii de CO2. Totodată, România a redevenit exportator net de energie, dar asta pentru că a scăzut consumul intern de energie și nu pentru că a a crescut producția.

„Este în creștere. Dacă ne uităm în urmă cu câțiva ani, producția de energie de cărbune era cam la o treime. Producția de energie pe cărbune are acest avantaj, că poate fi produsă oricând. Producție de energie solară, eoliană și regenerabilă nu poate fi produsă oricând și depinde de niște condiții meteorologice, dar puteam produce în bandă. Acum, din ce în ce mai mult se face trecerea către energia verde, sunt și vești bune, dar și rele”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Datele din raportul pe decembrie din 2023 emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că anul trecut a adus un nou pas spre înverzirea producţiei de energie locală, eolienele trecând în faţa cărbunilor care au ajuns să reprezinte numai 13,4% din producţia de energie din România.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Citește și