• Vremea poare avea diverse efecte asupra stării noastre emoționale și a comportamentului.
  • Lipsa luminii scade nivelul de serotonină și frigul provoacă uneori sentimente de tristețe sau melancolie.
  • Sportul și o rutină echilibrată de somn te fac mai puternic, în ciuda schimbărilor vremii.

Oamenii se pot simți somnoroși, posomorâți sau agitați atunci când plouă, din motive hormonale și psihologice. Există diverse măsuri ce pot fi luate pentru a nu lăsa schimbările meteorologice să influențeze stările emoționale și comportamentul.

„Atunci când vremea este rece și lipsa soarelui persistă, putem remarca o serie de efecte asupra stării mintale și emoționale a oamenilor. Astfel, putem identifica câteva grupuri de persoane care sunt mai predispuse,” spune Ana Maria Ambrosă, psiholog.

„Persoanele cu tulburări afective sezoniere pot experimenta simptome de depresie, cum ar fi tristețea, lipsa de de energie somnolența excesivă și modificări ale apetitului. De asemenea, vorbim despre persoanele cu tulburări de anxietate acele persoane cu un istoric de depresie sau tulburări afective. Și persoanele în vârstă pot intra în această categorie și ele pot fi mai vulnerabile, deoarece pot avea o capacitate redusă de adaptare la temperaturi extreme. Se pot simți mai singure și vulnerabile și persoanele cu condiții medicale preexistente. Și când spun asta mă refer la acele persoane care suferă de boli cronice sau de afecțiuni medicale precum artrita sau migrenele, dar și persoanele care lucrează în medii extreme, cum sunt lucrătorii din construcții sau persoanele care au trăit evenimente traumatice, cum ar fi furtuni, inundații,” adaugă Ana Maria.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Fiecare persoană este unică, iar reacția la schimbările meteorologice poate varia în funcție de o serie de factori individuali, inclusiv istoricul medical, sănătatea mintală, nivelul de stres și resursele de adaptare disponibile.

Sfaturi de la psihologul Ana Maria Ambrosă:

„Vă recomand stabilirea unei rutine zilnice constante. Aceasta poate ajuta la menținerea unui echilibru emoțional în fața schimbărilor. Putem include aici stabilirea unor ore fixe de trezire și culcare, precum și stabilirea unor momente pentru mese, activități și relaxare.

Activitatea fizică este esențială pentru menținerea sănătății mintale. Exercițiile pot ajuta la eliberarea de endorfine și serotonină în creier.

Practicile de relaxare, cum ar fi meditația și respirația profundă pot ajuta la gestionarea stresului și anxietății. Recomand rugăciunea, conectarea socială, menținerea legăturii cu prietenii și familia, planificarea activităților zilnice. Aici putem include și cititul unei cărți bune, vizionarea unui film, plimbările scurte în aer liber, practicarea unui hobby.

Desigur, recomand și consumul unei alimentații echilibrate și hidratarea corespunzătoare. Și să nu uităm, este foarte importantă menținerea și monitorizarea gândurilor și emoțiilor. Fiind conștienți de propriile gânduri și emoții și învățând să le gestionăm în mod sănătos, putem dezvolta abilități pentru a ne adapta mai bine la schimbările meteorologice și la alți stresori din viața noastră.

Este important să găsim un echilibru și să descoperim ce strategii funcționează cel mai bine pentru noi în gestionarea stării noastre de sănătate mintală și emoțională.”

Citește și: