• Metoda organelor imprimate 3D ar putea rezolva criza transplantului de organe.
  • Structurile ar putea servi și ca instrumente pentru testarea tratamentelor medicamentoase.
  • Șabloanele de gheață imprimate 3D servesc drept bază pentru canalele realiste ale vaselor.

Aceste structuri ar putea servi și ca instrumente pentru testar tratamentele medicamentoase înainte de a le administra pacientului.

Sute de mii de persoane așteaptă anual în lume un transplant de organ care să le salveze viața, alte mii și-o pierd în timp ce așteaptă un donator. Cererea de organe, inclusiv inimă, rinichi, ficat,  depășește semnificativ oferta, ceea ce duce la timpi de așteptare nesfârșiți și, adesea, la consecințe devastatoare. Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au dezvoltat o nouă tehnică de inginerie a țesuturilor care urmărește să reducă decalajul dintre cererea și disponibilitatea organelor, oferind o raza de speranță.

Metoda imprimantelor 3D nu este nouă în medicină. Ce ne-a împiedicat până acum să obținem organe pentru transplant?

Una dintre piedicile majore în ingineria tisulară a fost crearea rețelelor de vase de sânge artificiale care să reproducă complexitatea celor naturale.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

La Philadelphia, la cea de-a 68-a reuniune anuală a Societății de Biofizică din  Pennsylvania, care se desfășoară săptămâna aceasta, o echipă de cercetători anunță o soluție nouă care promite să rezolve dificultățile întâmpinate până acum la imprimarea țesuturilor.

Echipa de a utilizat imprimarea cu gheață 3D, o tehnică care se deosebește de imprimarea 3D convențională prin adăugarea unui jet de apă pe o suprafață foarte rece în timpul procesului de imprimare. Ceea ce aduce nou aceasta  metoda este că, în loc să lase apa să înghețe complet în timpul imprimării, a fost menținută într-o o fază lichidă la suprafață.

Procesul continuu ajută la obținerea unei structuri foarte netede. Aceste șabloane de gheață imprimate 3D, odată încorporate într-un material de gelatină, servesc drept bază pentru canalele realiste ale vaselor de sânge.

Ce alte aplicații ar putea avea această tehnică revoluționară?

Dincolo de transplant, aceste structuri ar putea servi și ca instrumente neprețuite pentru testarea medicamentelor, permițând cercetătorilor să studieze efectele medicamentelor asupra vaselor de sânge într-un mediu controlat.

În plus, aceste vase artificiale ar putea fi acoperite cu celulele proprii ale pacientului, oferind o abordare personalizată pentru înțelegerea modului în care celulele individuale răspund la tratamentele medicamentoase înainte de a le administra pacientului.

Citește și