• Narcisiștii și manipulatorii folosesc trucuri psihologice „dark” atunci când se întâlnesc cu persoane noi, pentru a obține cu ușurință ce vor.
  • O terapeută din SUA a făcut un top al celor mai întâlnite dintre ele, bazându-se pe experiențele pacienților săi.
  • „Love bombing”, „gaslighting” și izolarea sunt pe lista celor mai grave dintre ele.

Greu cu iubirea în 2024. În încercarea de a-și găsi jumătatea, mulți oameni trec cu vederea comportamentele toxice, sau mai rău, nici nu conștientizează cu ce fel de persoane se întâlnesc, ignorând complet „red flag-urile” care apar pe parcurs, scrie Business Insider.

În acest sens, Annie Wright, terapeută din California specializată în traume relaționale, spune că astfel de relații „nu-ți oferă ce-ți dorești, adică o relație bazată pe încredere și reciprocitate”.

„Partenerii toxici aplică anumite trucuri pentru a obține ce vor de la tine mai rapid”.

Recomandări

CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN
TRUMP ÎȘI NUMEȘTE AMBASADORII
JURNALIȘTI MORȚI ÎN GAZA

A.W. a dezvăluit pentru Business Insider top 5 comportamente toxice întâlnite în dating-ul din 2024.

1. „Love bombing”

Un partener toxic te bombardează cu afecțiune încă din primele zile de când v-ați cunoscut, pentru a-ți da senzația de încredere și pentru a-ți crea o oarecare dependență față de el sau ea.

Mesajele lungi și siropoase și întâlnirile extravagante fac parte din arsenalul folosit. E o tactică folosită de partenerii toxici pentru a grăbi relația dintre voi, proces care în mod normal durează mai mult și necesită consistență, spune terapeuta.

Cu toate acestea, spune ea, afecțiunea și aprecierea nu trebuie asociate cu comportamente toxice, ci doar dacă sunt în exces, prea devreme.

Pe scurt, n-ai cum să declari iubirea după o zi sau două.

2. „You`re not enough”

După prima etapă de love bombing, de idealizare, Wright spune că urmează o etapă „foarte subtilă”, prin care partenerul toxic începe să te modeleze după bunul plac, odată ce ți-a câștigat încrederea.

Începe să te critice și să vină cu sugestii despre ce ar trebui să schimbi la tine – de la aspect la personalitate, hobby-uri, job etc.

Terapeuta spune că afecțiunea este o nevoie umană fundamentală, motiv pentru care oamenii aflați în relații toxice au tendința să facă orice doar pentru a nu o pierde – chiar dacă înseamnă să schimbe lucruri definitorii la persoana lor, doar pentru a le face pe plac partenerilor.

Această etapă include o dinamică „hot & cold”, în care partenerul toxic începe să fie ba distant, ba îndrăgostit.

3. Izolarea

La capitolul izolare, Wright subliniază tendința periculoasă, abuzivă a partenerului toxic de a te vrea numai pentru el sau ea, însemnând că prietenii sau familia nu mai au loc în viața voastră de cuplu.

4. „Are balta pește”

Manipulatorii iubesc să introducă în relația voastră „a treia persoană”, pentru a crea gelozie și competiție, spune terapeuta. Intenția partenerului toxic este să-ți scadă încrederea în tine și să te facă mai ușor de controlat.

Terapeuta dă exemplul dating-ului modern, în care partenerul toxic bate un apropo cu privire la o persoană pe care o cunoașteți amândoi, sugerând că persoana respectivă ar fi mai potrivită pentru el/ea decât tine.  

5. „Gaslighting”

Gaslighting-ul este atunci când partenerul toxic te face să te îndoiești de realitate, spune terapeuta.

În acest sens, un exemplu pe care-l dă terapeuta este al unei paciente care a observat că „persoana toxică contrazicea tot mai des lucruri pe care i le-a zis sau pe care le-a făcut”.

Prin această metodă, partenerii toxici profită de vulnerabilitatea ta și obțin mai ușor ce vor de la tine, spune terapeuta.

Citește și