• În Moldova, fetele purtau la gât mărțisor 12 zile, apoi în păr, până la venirea cocorilor.
  • Răzvan Gabriel Zaharia: „Mie îmi poartă noroc oamenii cu care interacționez și cred că și eu le port noroc lor”.
  • Sărbătoarea Mărțișorului e din vremea Imperiului Roman, când Anul Nou începea la 1 Martie.

Legenda Mărțișorului este foarte veche, datând pentru bulgari din perioada primului han. Se spune că pe când sora sa și fratele său se aflau în prizonierat, hanul le-a trimis un șoim, care avea legat un mărțișor, un fir de ață albă, pentru a-i înștiința că îi va ajuta să evadeze. Cei doi au reușit să fugă, însă în apropiere de malul Dunării, el a fost ucis de urmăritori.

Sora hanului a dat drumul șoimului care avea legat de picior firul de ață albă înroșit de sângele fratelui său, pentru a-i da de veste hanului despre moartea fratelui. De durere, hanul a poruncit ostașilor să poarte un fir de lână albă și unul de lână roșie pentru a-i feri de necazuri. Se întâmpla la 1 Martie, anul 681. Acum, 1343 de ani mai târziu, știm ca acest mărțișor îți poartă noroc.

Cine îți poartă norocul?

„Mie îmi poartă noroc oamenii cu care interacționez și cred că și eu le port noroc lor. Începând cu familia, amintirile celor care au fost cândva, dar și prieteni. Cred că norocul ni-l facem și noi. Cu cât ne dezvoltăm mai mult, cu atât suntem toți mai norocoși”, a declarat Răzvan Gabriel Zaharia, psihoterapeut, pentru Aleph News.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cum putem să îi ajutăm pe cei de lângă noi?

„Fiind lângă ei și comunicând deschis, autentic. Nu trebuie să îi chestionăm, dar trebuie să înțeleagă că noi suntem acolo și să le dăm de înțeles că suntem alături de ei”, a adăugat acesta.

Citește și: