• Sweedler, care locuiește într-o casă de bătrâni din Connecticut, este mândră de felul în care și-a păstrat facultățile mintale: „Nu vorbesc ca o bătrână. Nu simt că sunt bătrână”.
  • Surorile împărtășesc cele mai bune sfaturi ale lor pentru a rămâne atent pe măsură ce îmbătrânești.
  • Lui Sweedler „îi plăcea să lucreze”, spune ea. A fost o actriță amatoare.

Centenara Ruth Sweedler are o memorie impresionantă și poate purta o conversație bună despre ceea ce se întâmplă în lume. „Doctorului meu îi place să vorbească cu mine”, spune Sweedler. „El spunea: „Ești uimitoare”. Și eu îi spuneam: „Pentru că sunt bătrână?” Și el spunea: „Nu! Pentru că ești așa la vârsta ta”, scrie CNBC. Două surori, care au trecut de 100 de ani, încă desfășoară activități și se bucură de o carte citită.

Sweedler, care locuiește într-o casă de bătrâni din Connecticut, este mândră de felul în care și-a păstrat facultățile mintale: „Nu vorbesc ca o bătrână. Nu simt că sunt bătrână”.

Sora ei, Shirley Hodes, are aceleași sentimente. „Nu sunt atât de bătrână!”, spune Hodes, care are 106 ani. „Nu mă simt bătrână, acesta este adevărul”. Încă este încântată să învețe lucruri noi, în special din cărți. Cele două surori împărtășesc cele mai bune sfaturi ale lor pentru a rămâne atent pe măsură ce îmbătrânești:

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

1. Să fii cât mai activ și să nu îți irosești talentul

Lui Sweedler „îi plăcea să lucreze”, spune ea. A fost o actriță amatoare în producții de teatru locale și a rămas „foarte activă” atât în sinagoga ei, cât și în diferite organizații evreiești.

„Nu că aș fi atât de religios”, spune ea. „Dar sunt conștient că sunt evreu și îmi place să mă implic.” O dată, ca parte a unui grup de studiu de prânz și învățare la sinagogă, ea a citit Biblia ebraică în șase luni.

Dacă ești suficient de norocos să ai o muncă care îți place, spune ea: „este foarte important să fii absorbit de ceea ce faci”. Este satisfăcător să „folosești pe deplin talentele tale”, spune ea, și „face viața mult mai plăcută”.

2. Importanța familiei și o căsnicie bună

Atât Hodes, cât și Sweedler vorbesc despre importanța familiei și mai ales a unei căsnicii bune: „Nu există nimic mai bun”, declară Sweedler. „Este atât de minunat să iubești și să fii iubit.” „Am fost foarte norocoasă. Cu soțul meu a fost ușor de înțeles”, spune Hodes. Până la moarte, au avut „o relație minunată”.

„Oamenii de care ești înconjurat, prieteni, rude, familie”, adaugă ea, au un efect uriaș asupra ta. „Asta este ceea ce îți vei aminti cel mai mult.”

Deși soțul lui Sweedler a murit, alte relații apropiate pe care le-a avut au durat decenii. „Îmi place să am prieteni. Iubesc oamenii.” Fostul președinte al congregației ei încă vine să o viziteze, spune ea, la fel ca și rabinul.

3. Învață constant

Când era mai mică, îi plăcea să meargă la teatru cu prietenii ei. „Am văzut piese minunate!” În zilele noastre, ea spune: „Nu mă uit la televizor, cu excepția știrilor”. „Îmi place să citesc!”, spune ea. „Aceasta este pasiunea mea.”

„Oamenii în vârstă se pot absorbi în ei înșiși atunci când ai afecțiuni și altele. Acest lucru poate face dificil să aveți o minte deschisă”, spune Hodes.

Dorința de a avea cât mai multe cunoștințe a determinat-o să urmeze cursuri de audit la colegiul local de îndată ce s-a pensionat. Deși a trebuit să stea în primul rând pentru a putea să-l vadă și să audă pe instructor, ea a fost clasată.

4. Apreciază ceea ce ai

Hodes nu a avut niciodată ocazia să meargă la facultate când era tânără. Este unul dintre puținele ei regrete. Cele două surori erau cei mai mici dintre cei opt copii dintr-un apartament înghesuit; părinții lor erau imigranți care trebuiau să se descurce. „Trebuia să fim atenți pentru că eram foarte mulți”, spune ea.

Totuși, ea recunoaște că „nu poți avea totul”. Și „când ai lucrurile importante în viață, trebuie să realizezi asta. Secretul meu? Sunt o persoană norocoasă. Deși am avut boli și probleme, le-am depășit”, spune una din surori.

Sweedler nu poate călători. Deși obișnuia să meargă câțiva kilometri în fiecare zi, mobilitatea ei este suficient de limitată încât nici măcar nu poate ieși în mod constant afară. Își dorește ca corpul ei să fie la fel de puternic ca mintea ei, dar ea este recunoscătoare pentru ceea ce are. „Din fericire, încă mai știu să citesc”, spune ea, „și am citit lucruri minunate.”

Citește și: