• Răsăritul lunii pline poate fi urmărit imediat după apusul soarelui în direcția sud-est.
  • Globul va atinge iluminarea maximă la ora 23:42, ora Europei Centrale, sâmbătă.
  • Numele acestei ultime luni pline a primăverii, care este uneori și prima lună plină a verii, nu are nicio legătură cu aspectul sau culoarea lunii.

Puteți urmări răsăritul lunii pline imediat după apusul soarelui în direcția sud-est. Globul va atinge iluminarea maximă la ora 23:42, ora Europei Centrale, sâmbătă și va apărea plin timp de trei zile, potrivit NASA. Aflați ora de vârf locală folosind calculatorul de lună plină al The Old Farmer’s Almanac’s Full Moon și verificați prognoza locală, scrie CNN.

Numele acestei ultime luni pline a primăverii, care este uneori și prima lună plină a verii, nu are nicio legătură cu aspectul sau culoarea lunii. Luna căpșună și-a primit numele de la triburile nativilor americani „pentru a marca coacerea căpșunilor «June-bearing», care sunt gata să fie culese”, potrivit The Old Farmer’s Almanac, care notează: „Pe măsură ce florile înfloresc și fructele timpurii se coc, iunie este un moment de mare abundență pentru mulți”.

Unele persoane ce privesc luna sunt mai norocoase

În acest an, potrivit NASA, unii privitori ai lunii vor avea parte de un răsfăț suplimentar. Persoanele din Argentina și din zonele de fus orar Atlantic Daylight Time „spre est, în restul Americii de Nord, Europa, Africa, Asia și Australia, până la Linia Internațională a Datelor din mijlocul Pacificului” vor vedea Antares, cea mai luminoasă stea din constelația Scorpius, la câteva grade în dreapta Lunii.

Recomandări

ȚIN CONT DE CRIZA MONDIALĂ
GAGA E „DEZAMĂGITĂ"
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
VIAȚA LA CĂMIN E CHIN
CE MAI FACE COVIDUL?
MILTON FACE RAVAGII

Mai mult, sâmbătă, la lăsarea serii, vor fi expuse două planete impresionante. „Putem vedea Venus apunând în vest”, a declarat Mike Hankey, manager de operațiuni pentru American Meteor Society, prin e-mail. „Aceasta va apărea ca o «stea foarte strălucitoare» în apropierea orizontului. Este cel mai strălucitor obiect de pe cer, alături de Soare și Lună. Marte este, de asemenea, vizibil chiar lângă Venus și poate fi văzut la lăsarea întunericului și va arăta ca o stea roșiatică slabă în stânga sus a lui Venus.”

Luna plină și tradițiile lunii iunie

Oamenii din alte regiuni au dat, de asemenea, lunii iunie nume care reprezintă obiceiurile lor sezoniere sau culturale – cum ar fi luna de miere a europenilor, deoarece luna iunie „a fost în mod tradițional luna căsătoriei și este numită chiar după zeița romană a căsătoriei, Juno”, potrivit The Old Farmer’s Almanac.

Pentru credincioșii hinduismului, această lună și cele trei zile în care apare plină marchează Vat Purnima, când femeile își demonstrează dragostea pentru soții lor „legând un fir ceremonial în jurul unui arbore banyan”, potrivit NASA.

Luna plină căpșună nu este ultima șansă de a surprinde un eveniment ceresc interesant în acest an. Iată care sunt lunile pline, eclipsele și ploile de meteoriți pe care trebuie să le urmăriți până la sfârșitul anului 2023.

Luni pline și superluni

Cei mai mulți ani au 12 luni pline, dar 2023 va avea 13, cu două – care sunt superluni – care vor avea loc în luna august. Superlunile sunt mai luminoase și mai apropiate de Pământ decât cele normale și, prin urmare, apar mai mari pe cer. În 2023 vor avea loc patru evenimente de superlună în 2023, inclusiv unul pe 3 iulie și 29 septembrie.

Iată care sunt lunile pline rămase în 2023, potrivit Farmer’s Almanac:

  • 3 iulie: Lună de cerb
  • 1 august: Luna Sturgeon
  • 30 august: Luna albastră
  • 29 septembrie: Luna recoltei
  • 28 octombrie: Luna vânătorului
  • 27 noiembrie: Luna castorului
  • 26 decembrie: Luna rece

Eclipsele de lună și soare

O eclipsă inelară de Soare va avea loc pe 14 octombrie și va fi vizibilă pentru locuitorii din America de Nord, Centrală și de Sud. Aceasta se produce atunci când luna trece între soare și Pământ în punctul cel mai îndepărtat de Pământ sau aproape de acesta – făcând ca luna să pară mai mică decât soarele și creând un inel luminos în jurul lunii.

Atunci când vizionați eclipsele de soare, purtați ochelari de eclipsă pentru a evita lumina soarelui care dăunează ochilor.

Pe 28 octombrie, o eclipsă parțială de Lună va putea fi văzută de persoane din Europa, Asia, Australia, Africa, părți din America de Nord și o mare parte din America de Sud. În acest tip de eveniment, Soarele, Pământul și Luna nu se aliniază complet, astfel că doar o parte din Lună trece în umbră.

Ploi de meteoriți

Mai sunt încă nouă ploi de meteoriți care ating vârful în acest an, toate fiind vizibile cel mai bine de seara târziu până în zori, în zonele fără poluare luminoasă. Prindeți aceste evenimente la datele lor de vârf:

  • Acvariidele din Delta de Sud: 30-31 iulie
  • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
  • Perseidele: 12-13 august
  • Orionidele: 20-21 octombrie
  • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
  • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
  • Leonidele: 17-18 noiembrie
  • Geminidele: 13-14 decembrie
  • Ursidele: 21-22 decembrie

Citește și