• Nivelurile ridicate de încredere socială ale Finlandei ar putea fi unul dintre motivele pentru care țara a fost clasată drept cea mai fericită din lume.
  • Țara este cunoscută și pentru concentrarea pe echilibrul dintre viața profesională și cea privată.
  • Finlandezii sunt surprinși că oamenii din alte țări nu au „abilități simple”, cum ar fi cum să aprindă un foc în natură.

Nivelurile ridicate de încredere socială ale Finlandei ar putea fi unul dintre motivele pentru care țara a fost clasată drept cea mai fericită din lume timp de șase ani la rând. După cum notează World Happiness Report, care face clasamentul, cei mai mulți finlandezi se așteaptă să le fie returnat portofelul dacă îl pierd.

Când Frank Martela a fost întrebat ce îl face fericit, mi-a întins telefonul și mi-a arătat o fotografie cu un șir de biciclete pentru copii viu colorate. „Îmi duceam cel mai mic copil la grădiniță când am văzut toate aceste biciclete minuscule – sute dintre ele parcate afară”, a spus el.

Martela, un filosof și cercetător la Universitatea Aalto din Espoo, la 12 mile de capitala Finlandei Helsinki, prețuiește libertatea celor trei copii ai săi acolo, scrie Insider.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Copiii mici se pot mișca singuri”, a spus el. „Este ceva la care finlandezii s-ar putea să nu se gândească dacă nu au fost niciodată în afara țării. Ei pur și simplu iau asta de la sine înțeles.”

„În Helsinki este absolut normal să lași copilul afară, evident cu un monitor pentru bebeluși și dacă se poate lângă fereastră, astfel încât să poți vedea căruciorul la cumpărături sau la cafea”, a spus Jennifer De Paola, psiholog social și expert în domeniul Fericirea finlandeză care s-a mutat în Finlanda când avea 25 de ani.

Pentru finlandezi există un echilibru între viața profesională și cea privată

Țara este cunoscută și pentru concentrarea pe echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Heli Jimenez a spus că finlandezii sunt surprinși că oamenii din alte țări nu au „abilități simple”, cum ar fi cum să aprindă un foc în natură. Așa că finlandezii au eliberat copiii, au încredere în vecinii lor, comunică cu natura și părăsesc serviciul la timp.

Dar întreabă-i ce părere au despre raportul de fericire și vei primi un răspuns surprinzător. „Suntem întotdeauna surprinși că suntem încă primii”, mi-a spus Meri Larivaara, un avocat al sănătății mintale, într-o altă cafenea din Helsinki. „În fiecare an are loc o dezbatere de genul «Cum este posibil acest lucru?»”. De fapt, localnicii au fost exasperați de sondaj și chiar enervați de percepția globală despre ei ca fiind fericiți.

„Nu suntem de acord cu asta, nu este real pentru noi”, a spus un designer de interior.

Un cuvânt mai bun pentru a-i descrie pe finlandezi ar fi „conținut”, a spus Jimenez. „Pentru că suntem mulțumiți de viața noastră”.

O parte a problemei

O parte a problemei este cu sondajul în sine, care este publicat de Rețeaua de soluții pentru dezvoltare durabilă a Națiunilor Unite și scris de o echipă de experți independenți. Datele de clasament sunt preluate din sondajul Gallup World Poll, un sondaj mondial care le cere oamenilor să-și evalueze viața pe o scară imaginară care măsoară cea mai bună și cea mai proastă viață posibilă pentru ei. Respondenții își notează propria viață pe o scară de la 0 la 10.

„Întrebarea pe care au pus-o participanților este cât de mulțumit sunteți de viața voastră în acest moment. Deci nu se menționează fericirea”, a spus De Paola.

„Fericirea are mai mult de-a face cu emoțiile și cu modul în care emoțiile sunt comunicate”, a spus ea, arătând spre cercetări în care a studiat asocierile de cuvinte pe rețelele sociale. „Așadar, a zâmbi, a fi vesel, a fi vesel sunt mai mult legate de fericire decât de conceptul de satisfacție a vieții. Este pur și simplu mai sexy să-l numim Raportul Fericirii Mondiale decât să-l numești raportul privind satisfacția în viață.”

Finlandezii nu se consideră oameni excepțional de fericiți. De fapt, țara poate fi destul de pesimistă. Aceștia „nu sunt atât de buni să creeze o atmosferă de optimism”, a spus Larivaara, avocatul sănătății mintale. Dar se grăbește să adauge că pesimismul și mulțumirea pot exista simultan.

Finlandezii sunt adesea persoane introvertite

Finlandezii sunt adesea stereotipati ca fiind introvertiți, se ocupă de treburile lor, spune o bunica finlandeză.

În timpul verii, cei cu posibilități s-ar putea retrage în cabane private de vară în mediul rural timp de câteva săptămâni. Da, clima este aspră. Iernile țării sunt reci și anormal de întunecate, mai ales în nord, unde iarna este întuneric aproape continuu.

Dar este adevărat și că finlandezii sunt foarte mulțumiți cu ceea ce au. „Ne sună și ne întreabă dacă ne plac viețile noastre. Spunem doar că nu este nimic în neregulă acum, poate sunăm înapoi mâine”, a spus un localnic despre sondaj.

Finlandezii nu au unele dintre fricile intense pe care le-ai putea găsi în alte locuri

În general, aceștia sunt, de asemenea, mai puțin dramatici în aspirațiile lor când vine vorba de lucruri precum bogăția și, în general, împărtășesc o idee „accesabilă” despre ceea ce înseamnă să fii mulțumit cu viața ta. „Nu aș spune că nu visează, dar visează realizabil”, a spus De Paola.

Citește și