• O Biblie veche de 1.100 de ani se vinde cu 38 de milioane de dolari.
  • Manuscrisul a fost vândut miercuri, la New York, pentru 38 de milioane de dolari.
  • Scrierea va ajunge în Israel.

Codex Sassoon, un volum scris de mână, copertat în piele, care conține o Biblie ebraică aproape completă, a fost achiziționat de Alfred H. Moses, fost ambasador al Statelor Unite în România, scrie Al Jazeera.

Moses a cumpărat scriitura antică în numele Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv, unde se va alătura colecției, a precizat casa de licitații Sotheby’s într-un comunicat. Manuscrisul a fost expus la Muzeu în luna martie, ca parte a unui turneu mondial înainte de licitație.

Sharon Liberman Mintz, o specialistă, a declarat că prețul de 38 de milioane de dolari, care include și onorariul casei de licitații, „reflectă puterea, influența și semnificația profundă a Bibliei ebraice, care este un pilon indispensabil al umanității”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Este unul dintre cele mai mari prețuri pentru un manuscris scos la licitație. În 2021, o copie rară a Constituției SUA a fost vândută pentru 43 de milioane de dolari. Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci s-a vândut pentru 31 de milioane de dolari în 1994, adică aproximativ 60 de milioane de dolari în dolari de astăzi.

Mintz a declarat că este „absolut încântată de rezultatul monumental de astăzi și de faptul că Codex Sassoon se va întoarce în curând în Israel, expus pentru a fi văzut de toată lumea”. Se crede că Codex Sassoon a fost realizat între anii 880 și 960.

Citește și