- România se află pe locul 5 în UE după rata șomajului în rândul tinerilor.
- 55% dintre tinerii cu vârste între 18-34 de ani locuiesc cu părinții.
- 82% din gen Z merg la job, dar nu iau inițiativă.
Când zici progres te gândești la tânara generație. Generația care preia inițiativa și face din lumea în care trăim o lume prosperă. Însă când privești la generația actuală, nu poți să nu observi un fenomen care indică o nouă direcție socială, economică, dar și spirituală. Spre deosebire de anii trecuți, tinerii din ziua de azi preferă confortul mental, dar mai ales cel economic.
România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană după rata şomajului în rândul tinerilor, iar 55% dintre cei cu vârste între 18 şi 34 de ani locuiesc cu părinții.
De ce refuză tinerii să facă pasul cel mare și să devină independenți?
„Percepția despre job și educație s-a schimbat. Înainte era foarte important să ai o facultate. Aceste lucruri s-au schimbat. Facultatea nu mai e ceva obligatoriu și mulți aleg să nu o facă. Toate schimbările vin cu bariere. Tinerii locuiesc cu părinții, dar au o relație mai bună cu aceștia, comparativ cu alte generații. Trebuie să avem răbdare și să îi susținem. Este important să ai această independență, dar nu cu prețul sănătății mintale”, a declarat Alexandra Cojocaru, sociolog, pentru Aleph News.
Cum ar trebui părinții să procedeze în astfel de situații?
„Părinții trebuie să îi înțeleagă și să îi ajute cu alte forme de educație. Financiară, spirituală. Trebuie să îi ascultăm, să îi vedem și să îi înțelegem”, a mai adăugat aceasta.
Citește și: